Elk jaar maakt de gemeente de WOZ-waarde (Wet waardering Onroerende Zaken) van jouw woning bekend op een aanslagbiljet. Officieel heet deze bekendmaking de WOZ-beschikking. De WOZ-waarde is de waarde die de Gemeente toekent aan jouw woning op de waardepeildatum. Dat is altijd 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde van de aanslag 2019, is dus gebaseerd op de WOZ-waarde van jouw woning op 1 januari 2018. Door de stijging van de huizenprijzen, stijgt voor veel mensen ook de WOZ-waarde.
Totstandkoming WOZ-waarde
Gemeentes zijn verantwoordelijk voor het bepalen van de WOZ-waarde. Hierbij kijken ze zowel naar de marktwaarde als naar de kenmerken van een woning.
Marktwaarde staat voor het bedrag dat een woning zou opbrengen wanneer het op de waardepeildatum verkocht zou worden. Deze definitie van marktwaarde is internationaal vastgesteld. De criteria voor de marktwaarde is:
- het geschatte bedrag waartegen vastgoed
- tussen een bereidwillige koper en een bereidwillige verkoper
- na behoorlijke marketing
- in een zakelijke transactie
- zou worden overgedragen op de waarde peildatum
- waarbij de partijen met kennis van zaken
- prudent en niet onder dwang zouden hebben gehandeld.
Wil je exact weten hoe de WOZ-waarde tot stand komt, dan kan je terecht op de website van de Waarderingskamer.
WOZ Waardeloket
Heb je nog geen WOZ-beschikking gekregen en ben je benieuwd wat de WOZ-waarde van jouw woning (of die van de buurman) is? Via de site www.wozwaardeloket.nl kan je direct de officiële WOZ-waarde van elke woning opvragen.
Waarvoor wordt de WOZ-waarde gebruikt?
De WOZ-waarde is belangrijk, omdat het voor diverse zaken wordt gebruikt, zoals:
- Gemeentelijke belastingen: o.a. onroerendzaakbelasting en afvalstoffenheffing.
- Inkomstenbelasting.
- Bij de aan- en verkoop van een woning.
- Hypotheekrente.
Voor de gemeentelijke belastingen is een hogere WOZ-waarde ongunstig, maar het kan ook betekenen dat je hypotheekrente omlaag kan. Een hogere WOZ-waarde betekent immers minder risico voor de hypotheekverstrekker.
Niet eens met de WOZ-waarde?
Als je het niet eens bent met de WOZ-waarde van de gemeente, dan moet je binnen 6 weken bezwaar maken conform de procedure die je op de WOZ-beschikking vindt. Je kunt zelf bezwaar maken, of hiervoor een gespecialiseerd bureau inschakelen. Een bezwaar moet in ieder geval altijd worden onderbouwd. Je kunt zelf een aantal stappen ondernemen om de WOZ-waarde te controleren:
- Vraag het taxatierapport van de gemeente op, analyseer dit goed (klopt alles) en controleer met welke andere woningen jouw woning is vergelijken (zijn deze vergelijkbaar).
- Onderzoek verkoopprijzen van vergelijkbare woningen. Bijvoorbeeld via een makelaar, of via het kadaster.
- Zoek zelf vergelijkbare woningen via het WOZ-waardeloket.
- Laat een officieel taxatierapport opstellen door een makelaar.
Is de afwijking groot en kan je dat aantonen? Dan zou bezwaar maken een serieuze optie kunnen zijn. Via een handige calculator op de site van eigenhuis.nl, bereken je direct hoeveel de afwijking je scheelt in euro’s. Hiermee zie je dus wat een bezwaar je op kan leveren.
Na ontvangst van je bezwaar zal de gemeente uitspraak doen. Hiervoor hebben ze tot het einde van het jaar gelegenheid.