Bouwen, bouwen, bouwen! Wie houdt er niet van? Een serre hier, een schuurtje daar, en waarom niet ook meteen een buitenkeuken en een dakkapel erbij? Maar voordat je de hamer en spijkers tevoorschijn haalt, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet mag bouwen zonder vergunning. In dit blogartikel gaat PUUR* alles voor je uitzoeken wat betreft vergunningsvrij bouwen. Om dit te doen, zal PUUR* ingaan op de regels voor vergunningsvrij bouwen en op de plaatsen waar je mag bouwen.
Wat mag je vergunningsvrij bouwen?
Het goede nieuws is dat je voor veel bouwwerken geen vergunning nodig hebt. Dit scheelt tijd en geld! Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende bouwwerken die vergunningsvrij zijn:
- Aanbouwen zoals een serre of garage
- Bijgebouwen zoals een buitenkeuken, schuurtje of tuinhuisje
- Verbouwingen
- Aanpassingen aan de gevel
- Dakkapellen en dakramen
- Zonnepanelen
- Schuttingen en tuinhekken
- Schotelantennes
- Speeltoestellen en vlaggenmasten
- Erfafscheidingen zoals hekken en schuttingen
Let op: een extra woning mag niet vergunningsvrij worden gebouwd, tenzij het om een mantelzorgwoning gaat.
Waar mag je allemaal vergunningsvrij bouwen?
Nu we weten wat er allemaal vergunningsvrij gebouwd mag worden, is het tijd om te kijken waar je mag bouwen. Je mag vergunningsvrij bouwen als je voldoet aan een aantal voorwaarden. Het gaat hierbij om aanbouwen en bijgebouwen bij een woning of hoofdgebouw. Daarnaast moet je rekening houden met de locatie van je bouwwerk. Hieronder vind je een overzicht van waar je vergunningsvrij mag bouwen:
- In het achtererfgebied, bij een woning/ hoofdgebouw (én 1 m vanaf openbaar toegankelijk gebied)
- Op een achterdakvlak of zijdakvlak, maar niet op een dakvlak gekeerd naar openbaar gebied
- Niet bij recreatiewoningen en woonwagens: aan- en bijgebouwen en dakkapellen (tenzij het bestemmingsplan dit wel toelaat)
- Niet of zeer beperkt bij monumenten
- Beperkt in beschermd dorps- en stadsgezichten
- Niet in natuurgebieden, weilanden e.d.
- Bij twijfel over het achtererfgebied: overleg even met uw gemeente
Wat is het achtererfgebied?
Maar wat is dan precies je achtererfgebied? Het is ‘het erf achter de lijn die het hoofdgebouw doorkruist op 1 meter achter de voorkant en van daaruit evenwijdig loopt met het aangrenzend openbaar toegankelijk gebied, zonder het hoofdgebouw opnieuw te doorkruisen of in het erf achter het hoofdgebouw te komen’. In gewone mensentaal: de achtertuin en zijtuin vanaf 1 meter achter de voorgevel (parallel aan de weg) horen bij het achtererfgebied. Maar zijtuinen die grenzen aan het openbaar toegankelijk gebied bij een hoekwoning horen hier niet bij. Evenals een aanliggend weiland of natuurgebied ook niet. Als je twijfelt over de grenzen van je achtererfgebied, kun je altijd even contact opnemen met je gemeente.
Hoeveel mag je vergunningsvrij bouwen? De regels op een rijtje.
De regels zijn als volgt: het bebouwingsgebied is het achtererfgebied plus de grond onder de bebouwing, maar min het oorspronkelijke hoofdgebouw. Oké, klinkt ingewikkeld, dus even in Jip en Janneke-taal: het gaat erom hoeveel ruimte je hebt op je erf om iets te bouwen, minus de ruimte die het oorspronkelijke hoofdgebouw al in beslag neemt.
Als het bebouwingsgebied kleiner of gelijk is aan 100 vierkante meter, dan mag je 50% van het bebouwingsgebied bebouwen. Dat betekent dat als jouw bebouwingsgebied bijvoorbeeld 80 vierkante meter is, je maximaal 40 vierkante meter mag bebouwen.
Is het bebouwingsgebied groter dan 100 vierkante meter maar kleiner of gelijk aan 300 vierkante meter, dan mag je 50 vierkante meter plus 20% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 100 vierkante meter bebouwen. Dus stel dat jouw bebouwingsgebied 200 vierkante meter is, dan mag je 50 vierkante meter plus 20% van 100 vierkante meter (want dat is het deel dat groter is dan 100 vierkante meter) bebouwen, dus in totaal 70 vierkante meter.
Is het bebouwingsgebied groter dan 300 vierkante meter, dan mag je 90 vierkante meter plus 10% van het deel van het bebouwingsgebied dat groter is dan 300 vierkante meter bebouwen, tot een maximum van 150 vierkante meter. Dus als jouw bebouwingsgebied bijvoorbeeld 400 vierkante meter is, dan mag je 90 vierkante meter plus 10% van 100 vierkante meter (want dat is het deel dat groter is dan 300 vierkante meter) bebouwen, dus in totaal 100 vierkante meter. Let op: je mag dus nooit meer dan 150 vierkante meter bebouwen.
Nog een belangrijke tip: als je al eerder een bijgebouw hebt geplaatst bij jouw woning, dan telt dit oppervlak al mee in de berekening.
Nuttige bijdrage van makelaars bij vergunningsvrij bouwen: advies, waardevermeerdering en netwerk.
Makelaars kunnen op verschillende manieren van toegevoegde waarde zijn bij vergunningsvrij bouwen.
Ten eerste kunnen zij hun klanten informeren over de regels en voorwaarden voor vergunningsvrij bouwen in de betreffende gemeente. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de maximale afmetingen van bijgebouwen, de afstand tot de erfgrens of het hoofdgebouw, en de benodigde vergunningen voor
bijvoorbeeld erfafscheidingen of zonnepanelen. Een makelaar die goed op de hoogte is van de lokale wet- en regelgeving kan zijn of haar klanten hierin adviseren en helpen om problemen te voorkomen. Maar als lezer van dit blogartikel zijn jullie al op de hoogte van deze regels en voorwaarden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het geen kwaad kan om een makelaar in te schakelen bij zaken omtrent vergunningsvrij bouwen.
Daarnaast kunnen makelaars hun klanten informeren over de waardevermeerdering van een woning door vergunningsvrij te bouwen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een aanbouw, dakkapel of bijgebouw. Een makelaar kan een goed beeld geven van de potentiële meerwaarde van een verbouwing en kan de klant helpen bij het maken van een weloverwogen keuze.
Tot slot kunnen makelaars hun netwerk van professionals inzetten om klanten te helpen bij het realiseren van hun bouwplannen. Zo hebben zij vaak contacten met bouwbedrijven, architecten en bouwadviseurs die kunnen helpen bij het ontwerp en de uitvoering van een vergunningsvrije verbouwing.
Kortom, makelaars kunnen van grote toegevoegde waarde zijn bij vergunningsvrij bouwen door hun kennis van de lokale regelgeving, hun inzicht in de waardevermeerdering van woningen en hun netwerk van professionals die kunnen helpen bij het realiseren van bouwplannen.
Vragen? Neem contact met ons op!
Na het lezen van dit blogartikel weet je wat wel en niet mag als het gaat om vergunningsvrij bouwen en kun je aan de slag met je eigen bouwplannen. Houd er rekening mee dat je altijd de gemeentelijke regels moet naleven. Bij twijfel over de regels of de grenzen van je achtererfgebied, kun je het beste contact opnemen met je gemeente. Voordat je begint met bouwen, is het verstandig om goed te onderzoeken wat je precies wilt en wat de kosten zijn. Vraag ook altijd advies van een expert. Bij PUUR* makelaars hebben wij de expertise en kennis in huis om jou van al je zorgen te ontzorgen betreft het vergunningsvrij bouwen. Veel succes met jouw bouwproject en vergeet niet: met vergunningsvrij bouwen kun je veel tijd en geld besparen! Voor vragen kan je contact opnemen met PUUR* door te bellen naar: 023 54 23 542 of een mail sturen naar [email protected].