Wat doet een architect?
Iedereen heeft wel eens gehoord van een architect, maar wat doet een architect nu eigenlijk precies en wanneer is het slim om een architect in te schakelen? Ik zocht het voor je uit.
Om meer te weten te komen over de wereld van architecten, gaan we op bezoek bij Rein Braaksma van COLLO Architecten uit Santpoort-Zuid. Rein is ontwerper en mede-eigenaar van COLLO Architecten.
Waar kan ik jullie voor inschakelen?
“Particulieren schakelen ons geregeld in voor de verbouwing, of voor de uitbreiding van een woning. Naast het adviseren in materiaalgebruik, kleuren, etc. zijn wij gespecialiseerd in restauratieprojecten van monumentale gebouwen. Wij delen onze restauratiekennis geregeld met opdrachtgevers en aannemers. Zo adviseren wij bijvoorbeeld hoe je om moet gaan met historisch voegwerk, het herstel van metselwerk en met herstel van kozijnen en historische interieurs. Dit doen we vaak samen met de monumentenzorg waar wij goede contacten mee onderhouden.”
Hoe gaan jullie te werk?
“Wij hanteren vaak drie fases. In de eerste fase inventariseren we de wensen en ideeën van de klant ten aanzien van het bestaande, of nieuw te bouwen “object”. Naar aanleiding van dit gesprek en een eventueel locatiebezoek, wordt er een eerste schetsplan gemaakt. Dit plan is altijd realiseerbaar binnen de huidig geldende wet- en regelgeving. In een volgend gesprek bespreken we dit plan. Tevens komt ook het voor handen zijnde budget en een eerste totale indicatieve kostenraming op tafel. Ook geven we meteen inzicht in bijkomende kosten waar men rekening mee moet houden. Als er consensus is, kan het schetsplan worden uitgewerkt en verfijnd tot een zogenaamd voorlopig ontwerp. Dit stemmen we samen af, waarna het wordt omgezet naar een definitief ontwerp. Op basis van dit ontwerp met inbegrip van additionele stukken, kunnen de benodigde vergunningen worden aangevraagd. Ook treden we in overleg met instanties als monumentenzorg, brandweer of welstand.
In de tweede fase stellen wij de zogenaamde bouwvoorbereidingsstukken samen. Hierbij worden tekeningen, begeleidende stukken en omschrijvingen vervaardigd op basis waarvan de aannemer(s) een nauwkeurige offerte kan vervaardigen. Deze offerte(s) worden door ons gecontroleerd. Eventuele opmerkingen en adviezen kan de opdrachtgever met de aannemer bespreken, zodat ze een goede aannemersovereenkomst krijgen.
De derde fase is de uitvoeringsfase. Ook hier kan de architect een grote rol van betekenis spelen. Dat is het geval als wij de zogenaamde directievoering krijgen. Wanneer de architect de directie voert, dan bewaakt hij voor de klant het bouwproces qua planning en financiën. Maar ook bouwkundig en zeer zeker esthetisch. Wij zorgen dat de klant krijgt wat wij in de planontwikkeling hebben afgesproken.
Een goede gezamenlijke voorbereiding met een architect, zal resulteren in een aansprekend en kwalitatief eindproduct. Daarnaast hoeven klanten geen ingewikkelde (en vaak vervelende bouwkundige) discussies te voeren met de aannemer. Als architect zorgen wij dat de verbouwing wordt opgeleverd conform de plannen die we samen hebben gemaakt!”
Waar haal jij je inspiratie vandaan?
“Dat kan van alles zijn. Ik let op de kleinste details. Met enige regelmaat bezoek ik een stad. Amsterdam blijft mijn favoriet. De vele prachtige oude en nieuwe gebouwen geven mij inspiratie. Maar ook een tv-programma, sociaal media of een gesprek over architectuur en het ontwerpen van meubels, geven inspiratie. En zo nu en dan een bezoek aan een kerk. Denk aan de Nieuwe Bavo in Haarlem: prachtig en met veel respect voor het verleden gerestaureerd. Ook daar haal ik mijn inspiratie vandaan, omdat restauratie een belangrijk onderdeel binnen mijn bedrijf is. Er is genoeg te zien te beleven.”
Verbouwen of verhuizen?
“Die vraag krijgen wij regelmatig. Wij bekijken dan eerst of de plannen binnen het huis te realiseren zijn. Bij een eventuele uitbreiding moet het passend zijn binnen bestemmingsplan en of het vergunningsvrij kan worden gebouwd. Kortom, we bekijken op voorhand goed alle mogelijkheden. Wanneer dit voorstel positief ontvangen wordt, maken wij op basis van onze ervaringsgetallen een raming van de totale kosten. Een puntje waar wij zeker rekening mee houden is de terugverdientijd. Wij houden ca 5 jaar aan.
Voor ongeveer de helft van de woningen weten wij een oplossing te realiseren binnen het budget en de wensen, waardoor men niet hoeft te verhuizen. Soms kan een verbouwing wel, maar zien mensen daar erg tegenop en beslissen om die reden alsnog om te verhuizen. Anderen zijn eigenlijk gewoon toe aan iets nieuws en vaak kan je bij een nieuwe woning het helemaal naar je zin maken.”
Voorbeeld van een restauratie door COLLO: Prinsen Bolwerk 3 in Haarlem. Na 15 jaar leeg te hebben gestaan, is het pand volledig gerestaureerd.
En hoe zit het met duurzaam (ver)bouwen?
“Veel klanten komen bij ons met de wens om volledig duurzaam te gaan (ver)bouwen. Dit klinkt heel mooi, maar is in de praktijk vaak nog te duur. Hierdoor vallen veel ideeën af en worden slechts delen duurzaam gerealiseerd. We adviseren in die gevallen wel om de woning goed voor te bereiden, zodat ze in de toekomst alsnog kunnen verduurzamen. Ik hoor ook vaak dat mensen willen wachten totdat de nieuwe technieken uit de kinderschoenen zijn, maar ja wanneer is dat?”
Tips van Rein
1. Doe gedegen onderzoek
“Wil je (ver)bouwen, onderzoek dan wat de mogelijkheden zijn van jouw perceel, door informatie in te winnen bij een architect, makelaar en/of bij de gemeente. De regelgeving omtrent bouwen en verbouwen is omvangrijker dan veel mensen denken.”
2. Breng de kosten goed in kaart
“Maak een eenvoudig stappenplan en een overzicht van het budget. Schat niet alleen de bouwkosten in, maar kijk ook naar de tuin en de meubels. Denk verder aan: leges, architect, constructeur, grondonderzoeken, etc.”
3. Verduurzaam slim
“Duurzaam verbouwen is een hot item, maar blijf reëel en sla niet door. Vraag bij meerdere bedrijven advies op. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van verduurzaamprojecten, die na een aantal jaar achterhaald bleken te zijn. Het Isoleren van bestaande vloeren en van het dak is in ieder geval een simpele en effectieve manier van verduurzaming.”
Meer informatie
© openingsillustratie: Pexels.com