Geschreven door PUUR Makelaars
op
02-11-2021

Boete bij ontbreken energielabel fors verhoogd

Huiseigenaren zijn verplicht om bij de verkoop of verhuur van een woning een geldig energielabel te registreren. Als je dit niet doet, kan je een boete krijgen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Per 1 november is de boete fors verhoogd van €170 naar €435. Dit geldt voor particuliere verkopers. Als een bedrijf een woning verkoopt zonder definitief energielabel, dan is de boete €870.

Energielabel aanvragen

Wil je weten wat he huidige (voorlopige) energielabel is? Ga dan naar de website energielabel.nl. Na het invoeren van je postcode en huisnummer, zie je direct het type energielabel en tot wanneer deze geldig is. Als er een definitief energielabel is geregistreerd, dan zie je ook de klasse vermeld. Het label loopt van A+++ tot G, waarbij A+++ (groen) het meest energiezuinig is en G (rood) het meest onzuinig.

Heb je nog geen definitief label, of wil je een nieuw label aanvragen? Ga dan naar woninglabel.nl om een adviseur te zoeken die voor jouw woning het energielabel kan bepalen. Doe dit niet op het laatste moment, want het proces kan enige tijd in beslag nemen. Volgens Woninglabel.nl duurde dat via hun platform in oktober 2021 gemiddeld 30 dagen en kwamen de kosten gemiddeld uit op €300,- inclusief btw.

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.