Blog
De woningmarkt in coronatijd (update week 20)

De woningmarkt in coronatijd (update week 20)

"Alle lichten staan op groen voor verkopers" Wat inmiddels vast staat is dat de coronacrisis impact heeft op iedereen en dat het ook de huizenmarkt zal beïnvloeden. De mate waarin dat zal gebeuren kan eigenlijk niemand goed voorspellen. Wij dus ook niet. Uiteraard volgen wij alle ontwikkelingen nauwgezet en beschikken we over alle relevante data.…

Inhoudsopgave

“Alle lichten staan op groen voor verkopers”

Wat inmiddels vast staat is dat de coronacrisis impact heeft op iedereen en dat het ook de huizenmarkt zal beïnvloeden. De mate waarin dat zal gebeuren kan eigenlijk niemand goed voorspellen. Wij dus ook niet. Uiteraard volgen wij alle ontwikkelingen nauwgezet en beschikken we over alle relevante data. Daarnaast delen we alle informatie en kennis tussen onze 8 vestigingen, waardoor we een goed beeld hebben van de woningmarkt. In deze blogpost delen we graag onze laatste ervaringen en inzichten met je.

Actuele cijfers over de huizenmarkt

Misschien heb je recentelijk de cijfers van de woningmarkt over het eerste kwartaal van 2020 gezien. Dat lijkt iets te zeggen over de ontwikkeling op de huizenmarkt in coronatijd, maar dat is niet waar. Om te zien wat de woningmarkt doet wordt o.a. naar de cijfers van het CBS en het kadaster gekeken. Echter, die cijfers hebben betrekking op eerdere maanden. Er zit namelijk een vertraging tussen het moment dat het koopcontract wordt getekend en de inschrijving bij het kadaster. Daar gaat gemiddeld 3 maanden overheen. De gepresenteerde verkoopcijfers, het aantal transactie en de verkoopprijzen van Q1 2020, vallen dus nog buiten de coronacrisis. Het gaat vooral om de woningen die eind 2019 zijn verkocht. Waarschijnlijk komen er pas vanaf de tweede helft van 2020 cijfers beschikbaar waar het effect van de coronacisis in zichtbaar zal zijn.

Er zijn wel een aantal organisaties die actuele cijfers communiceren. Zo Publiceerde vastgoed investeringsbedrijf Colliers vorige week de volgende cijfers voor week 13 tot 15:

“De laatste drie weken zijn er 24% meer woningen te koop dan dezelfde periode in 2019. In Amsterdam groeit het aanbod harder dan het landelijke gemiddelde. Hier staan nu 2500 woningen te koop. Het aantal verkochte woningen neemt wel af. In de afgelopen periode met 13%. Consumenten bieden nog steeds massaal meer dan de vraagprijs. In de laatste drie werken overboden ruim vier op de tien huishoudens. Dat is wel een lichte daling ten opzichte van de vorige periode. Toen overbood ongeveer de helft. De gemiddelde overbieding is afgenomen van 3.680 euro naar 2.744 euro.”

Kopers zijn daadkrachtiger

Wendy Veldhuis

Wendy Veldhuis is makelaar en partner bij PUUR* Makelaars. Wat merkt zij van de coronacrisis? “Wij merken het tegenovergestelde van wat je zou verwachten. In het begin van de crisis nam het aantal bezichtigingen iets af, maar nu zit dat aantal op meer dan voor de crisis. In het aantal biedingen zien wij geen daling en ook de verkoopprijs blijft marktconform stijgen. Kopers zijn daadkrachtiger dan voor de crisis. Ook veel mensen die overwegen om hun huis te verkopen nemen juist nu de stap. Waarschijnlijk denkt men: ik heb een baan en een vast contract, de rente staat nog laag, er is nog geen recessie.. nu is het moment.

We zien wel dat kopers vaker een bod doen met voorbehoud van financiering. Afhankelijk van je financiële situatie is dat wel verstandig, want de banken stellen hogere eisen. Helaas zien we dan ook vaker dat kopers hun financiering niet rond krijgen.

Wat we ook heel duidelijk zien is dat de woonomgeving en de buitenruimten belangrijker worden. Voor een aantal klanten moeten we nu heel specifiek op zoek naar een woning met een ruimer buiten. Na een aantal weken verplicht thuiswerken in lock-down is dat dus veel belangrijker geworden. Mensen investeren hun (vakantie)geld in luxe om de woonomgeving aangenamer te maken.”

Eerst kopen of verkopen?

Wendy: “Dat hangt helemaal van je situatie af. Ik adviseer klanten altijd om goed met hun financieel adviseur te overleggen. Doe dat opnieuw als het laatste gesprek voor de coronacrisis was!”

Bezichtigingen in coronatijd

“Zoals gezegd stijgt het aantal bezichtigingen en inmiddels zijn er vaak zelfs meer aanvragen dan voor de crisis. De bezichtigingen zijn altijd veilig. Wij houden ons strikt aan alle regels en protocollen. Zo mogen er bijvoorbeeld maximaal drie mensen gelijktijdig in de woning zijn. Kinderen mogen niet mee. Daarnaast maken wij de woning zowel voor als na de bezichtiging schoon. Door deze en diverse aanvullende maatregelen, is het bezichtigen voor iedereen veilig.”

Advies voor verkopers

Maak je als verkoper geen zorgen dat er minder kijkers zullen komen, of dat het onveilig is. Juist nu zijn er veel kopers actief. De markt is dus goed en wij zorgen voor veilige bezichtigingen. Als je wilt verkopen, doe het dan nu want alle lichten staan op groen!

Inhoudsopgave

Ralf B. Van Schagen Profielfoto
Onno Scholten Profielfoto
Michiel Clous Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Slim investeren in je woning: welke verbeteringen zijn het meest rendabel?

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je woning, komen er tal van vragen naar boven: ‘Moet ik verhuizen of verbouwen? Welke investeringen zijn het...
Woonkamer woning

Creatieve ideeën voor meer ruimte in je woning

We hebben allemaal wel eens dat moment gehad waarop we verlangen naar meer ruimte in ons huis. Of het nu is omdat je net verhuisd...
Te koopbord PUUR* Makelaars

Vier redenen om geen aankoopmakelaar in te schakelen

Wanneer je een nieuwe woning wilt aanschaffen staat er een spannende periode voor de deur. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden. Waar wil...