Geschreven door PUUR Makelaars
op
23-08-2021

Grootste prijsstijging koopwoningen in 20 jaar

Het CBS en het Kadaster presenteren vandaag de resultaten van hun onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland.

Uit het onderzoek blijkt dat bestaande koopwoningen in juli 16,3 procent duurder waren dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na oktober 2000 toen de koopwoningen ook 16,3 procent duurder waren.

Minder transacties

Het Kadaster maakte bekend dat het in juli 19.043 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 16 procent minder dan een jaar eerder. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn 138.457 woningen gewisseld van eigenaar, ruim 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2020.

Krapte en forse prijsstijgingen op koopwoningmarkt houden aan

Ook de NVM publiceerde recentelijk cijfers over het tweede kwartaal van 2021. Ook uit dit onderzoek blijkt dat de koopprijzen verder omhoogschieten: “De mediane koopprijs is in het tweede kwartaal van 2021 met 19,9% gestegen ten opzichte van een jaar geleden en komt nu uit op € 410.000.” Ook worden nog steeds veel woningen boven de vraagprijs verkocht volgens de NVM: “Ruim 60% van de woningen is boven de vraagprijs verkocht, waarbij gemiddeld genomen maar liefst 8,2% meer is betaald dan de vraagprijs.

Grote woningen makkelijker splitsen

Een van de oorzaken van de prijsstijging is het grote tekort aan koopwoningen. Daarom heeft een grote bouwcoalitie een actieplan gepresenteerd om 1 miljoen woningen te realiseren in de komende tien jaar.  In veel gemeenten is het bouwen van huizen moeilijk, dus wordt ook naar andere oplossingen gezocht. Zo stimuleert de gemeente Bergen het splitsen van woningen. Hiervoor is de benodigde vergunning gratis gemaakt. De gemeente hoopt dat hierdoor huiseigenaren hun (te) grote huis opdelen in meerdere kleine woningen. Dit is mogelijk interessant voor senioren met grote woningen. Deze ouderen kunnen dan in de gesplitste benedenwoning wonen en de bovenverdieping verhuren of verkopen.

Is dit het juiste moment om te verkopen?
Wil je weten of dit het juiste moment is om jouw woning te verkopen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor een gratis advies dat volledig is afgestemd op de recente ontwikkelingen in de markt en op jouw persoonlijke situatie.

Bronnen

 

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.