Blog
Huizenbezitters in Amsterdam opgelet: voorkom hogere erfpachtkosten

Huizenbezitters in Amsterdam opgelet: voorkom hogere erfpachtkosten

Huizenbezitters in Amsterdam opgelet! Ben je huiseigenaar in Amsterdam? Dan heb je waarschijnlijk te maken met erfpacht. De woning is van jou, maar de grond waarop je woning staat is eigendom van de gemeente. Over de grond betaal je erfpacht in de vorm van een jaarlijkse vergoeding: de canon. Een hoge erfpacht kan grote gevolgen…

Inhoudsopgave

Huizenbezitters in Amsterdam opgelet!

Ben je huiseigenaar in Amsterdam? Dan heb je waarschijnlijk te maken met erfpacht. De woning is van jou, maar de grond waarop je woning staat is eigendom van de gemeente. Over de grond betaal je erfpacht in de vorm van een jaarlijkse vergoeding: de canon.

Een hoge erfpacht kan grote gevolgen hebben voor je maandlasten én voor de waarde van je woning. Dankzij een vernieuwing van het erfpachtstelsel kun je alleen in 2019 nog voorkomen dat jouw erfpacht een enorme kostenpost wordt. Het is dan ook verstandig om dit jaar actie te ondernemen. Omdat de Gemeente Amsterdam haar burgers hier onvoldoende over informeert, brengt PUUR* Makelaars Amsterdam voor je in kaart wat de gevolgen zijn als je in 2019 niets doet.

Voortdurende of eeuwigdurende erfpacht

Hoe zit het precies met erfpacht? Er bestaan twee soorten erfpacht.

“Doe je in 2019 niets, dan stijgen je maandlasten en je woning wordt minder waard!”

Voortdurende erfpacht

Bij voortdurende erfpacht wordt elke vijftig jaar een berekening gemaakt van de grondwaarde. Op basis van deze grondwaarde betaal je de daar op volgende vijftig jaar erfpacht.

Eeuwigdurende erfpacht

Bij eeuwigdurende erfpacht worden de erfpachtkosten één keer vastgesteld. Het is aan de huiseigenaar (de erfpachter) of en wanneer je dit moment vastlegt. De kosten worden bepaald op basis van je WOZ-waarde en de zogenaamde BuurtStraatQuote (BSQ). Niet op basis van de grondwaarde. De marktwaarde heeft daarna dus geen invloed meer op de kosten. Bij eeuwigdurende erfpacht heb je als huiseigenaar dan ook zekerheid over je erfpachtkosten.

Nieuwe regels

In 2016 zijn nieuwe regels ingevoerd rondom de erfpacht in Amsterdam. Veel mensen denken, dat geldt niet voor mij. Mijn contract verloopt pas in 2059. Maar let op, de ingroeiregeling is alleen nog in 2019 van toepassing. Er zijn nu drie mogelijkheden waarvan je er vóór het einde van 2019 eentje gekozen moet hebben:

  1. Je doet niets. Niet handig want je maandlasten zullen stijgen en de waarde van je woning gaat omlaag.
  2. Je doet een aanvraag om na het aflopen van je vijftigjarige contract de canon vast te zetten.
  3. Je doet een aanvraag om voor altijd je erfpacht af te kopen.

kunt ook kiezen uit een aantal tussenvormen. Welke voor jou van toepassing zijn, hangt af van je huidige erfpachtcontract.

Bespaar kosten: neem een besluit in 2019

Niets doen is geen optie!

Kies je voor optie 2 of 3, dan ga je een nieuw erfpachtcontract vastleggen voor eeuwig na je huidige erfpacht contract. Er verandert dus niets aan je huidige contract. Bij optie 2 betaal je nu niets aan de gemeente, je legt alleen de (canon) erfpacht vast voor in de toekomst, tegen 20% tot 50% van toekomstige kosten. Met deze ingroei regeling kan je alleen nog in 2019 50% tot 80% besparen, onder andere afhankelijk van het verschil in  woz waarde tussen 2020 en 2014.

Gratis erfpacht check bij PUUR* Makelaars

PUUR* Makelaars Amsterdam wil Amsterdamse huizenbezitters waarschuwen voor de veranderingen en helpen bij het maken van een goede beslissing. Vul hieronder je gegevens in en wij sturen een gratis berekening retour die laat zien wat je extra gaat betalen als je in 2019 niets doet. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Heb je nog vragen? Bel tijdens kantooruren naar 020 64 02 387, of mail naar amsterdam@puurmakelaars.

GRATIS Erfpacht check aanvragen

Vul a.u.b. de gegevens in, zodat we de berekening voor je kunnen maken.

[gravityform id=”53″ title=”false” description=”false” ajax=”true”]

Inhoudsopgave

Ralf B. Van Schagen Profielfoto
Joleen Schoonebeek Profielfoto
Cisca Janssen Profielfoto
Marleen Rombout Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Slim investeren in je woning: welke verbeteringen zijn het meest rendabel?

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je woning, komen er tal van vragen naar boven: ‘Moet ik verhuizen of verbouwen? Welke investeringen zijn het...
Woonkamer woning

Creatieve ideeën voor meer ruimte in je woning

We hebben allemaal wel eens dat moment gehad waarop we verlangen naar meer ruimte in ons huis. Of het nu is omdat je net verhuisd...
Te koopbord PUUR* Makelaars

Vier redenen om geen aankoopmakelaar in te schakelen

Wanneer je een nieuwe woning wilt aanschaffen staat er een spannende periode voor de deur. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden. Waar wil...