Centrum

Over Centrum

Demografie

Buurtinformatie Centrum

De buurt Haarlem Centrum wordt volledig omsloten door grachten: De Nieuwe gracht, Het Spaarne, De Kampersingel , de Leidsevaart en een deel van de Kinderhuissingel. In de prachtige binnenstad van Haarlem zijn veel mooie straatjes te vinden die worden verrijkt door statige monumenten. De historie die Haarlem te bieden heeft is dan ook overal terug…

Over Centrum

De buurt Haarlem Centrum wordt volledig omsloten door grachten: De Nieuwe gracht, Het Spaarne, De Kampersingel , de Leidsevaart en een deel van de Kinderhuissingel. In de prachtige binnenstad van Haarlem zijn veel mooie straatjes te vinden die worden verrijkt door statige monumenten. De historie die Haarlem te bieden heeft is dan ook overal terug te vinden. Haarlem beschikt over gezellige winkelstraten en een grote verscheidenheid aan horecagelegenheden. In de zomer is het heerlijk vertoeven langs het Spaarne en in de stadsparken zoals de Hout.

Kenmerken Buurt

Negentiende eeuw | Jong | winkels | uitgaan | in opkomst bij senioren

Populair bij

Singels | Jongeren

Wonen in Haarlem Centrum

Qua inwoners zijn er verhoudingsgewijs veel jongvolwassenen ten opzichte van mensen ouder dan vijfenzestig jaar. Toch wordt het centrum steeds populairder bij senioren. Een groot deel van de inwoners is alleenstaand. Opvallend is dat de meeste mensen korter wonen in de buurt, dan de gemiddelde Haarlemmer in andere Haarlemse buurten.

De Vijfhoek

Een populair gebied in de buurt Haarlem Centrum is de Vijfhoek. Deze “onofficiële”  buurt wordt ook wel de Jordaan van Haarlem genoemd. Je vindt er woningen, bedrijfjes, winkels en horeca. Oorspronkelijk opgezet als arbeiderswijk. De inwoners mochten zelf hun huizen bouwen, waardoor er een pittoresk stadsgezicht is ontstaan. Nu is dit gebied bij veel mensen erg geliefd om te wonen. Er worden ook veel activiteiten georganiseerd, zoals  het Huiskamerfestival, Koken bij de kerk en zingen op t nieuwe Kerksplein met Kerst.

Handige links

– 5hoek Magazine
– Het Vijfhoek Huiskamer Festival
– Website over de Vijfhoek

Werken in buurt Haarlem Centrum

Er is veel werkgelegenheid in Haarlem centrum. Meer dan 1900 bedrijven zorgen gezamenlijk voor zo’n 10.000 arbeidsplaatsen.

Hotspots in buurt Haarlem Centrum

Musea

Pleinen

Straten

Uitgaan

Overigen

Bekijk ook...

Buurtdemografie

Werk & Inkomen

Centrum t.o.v. landelijk

Betaald werk (%)

77
73

Uitkeringen (aant. per 1000)

30
28

Gemiddeld inkomen

35700
36000

Samenstelling Huishoudens (%)

Centrum t.o.v. landelijk

Eenpersoons

77
73

Zonder kinderen

25
49

Met kinderen

15
26

Woningen in Centrum