Geschreven door PUUR Makelaars
op
04-09-2020

Starters betalen vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer

Starters hoeven in 2021 geen overdrachtsbelasting meer te betalen. 

Overdrachtsbelasting

Iedereen die een woning koopt, betaalt overdrachtsbelasting. Dit is 2% van de aankoopprijs. In de meeste gevallen regelt de notaris de aangifte en de betaling bij de overdracht van de woning.

Schrappen overdrachtsbelasting voor starters

De wetswijziging moet starters op weg helpen in de vastgelopen woningmarkt. Zij hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Bij een woning van €300.000 scheelt dit €6.000,- Tot april 2021 de vrijstelling voor huizen in alle prijsklassen en vanaf april 2021 alleen voor huizen van maximaal €400.000,-

Starters en (jonge) doorstromers op de woningmarkt kunnen vanaf 1 januari 2021 bij aankoop van een woning  gebruik maken van de vrijstelling overdrachtsbelasting indien zij aan de volgende eisen voldoen:

  • De verkrijger is een natuurlijk persoon, meerderjarig maar jonger dan vijfendertig jaar, en
  • De verkrijger heeft nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling, en
  • De verkrijger verklaart schriftelijk en voorafgaand aan de verkrijging dat hij de woning (anders dan tijdelijk) als hoofdverblijf gaat gebruiken.

Particuliere beleggers zullen juist meer overdrachtsbelasting gaan betalen. Voor hen stijgt de belasting van 2% naar 8%.

Bronnen

 

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.