Blog
Veranderingen en voorspellingen voor de woningmarkt in 2019

Veranderingen en voorspellingen voor de woningmarkt in 2019

In 2019 gaat er weer veel veranderen voor huiseigenaren, voor kopers en voor verkopers. We hebben de belangrijkste veranderingen en voorspellingen voor je op een rijtje gezet. 1. De NHG-grens gaat omhoog Als je een hypotheek afsluit, dan kan dat in bepaalde situaties op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek met NHG…

Inhoudsopgave

In 2019 gaat er weer veel veranderen voor huiseigenaren, voor kopers en voor verkopers. We hebben de belangrijkste veranderingen en voorspellingen voor je op een rijtje gezet.

1. De NHG-grens gaat omhoog

Als je een hypotheek afsluit, dan kan dat in bepaalde situaties op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek met NHG verkleint voor kopers de financiële risico’s. In 2018 kon je een huis met een maximaal aankoopbedrag van €265.000,- afsluiten op basis van NHG. In 2019 wordt deze grens verhoogd naar €290.000,-

De premie die je voor de NHG moet betalen zal in 2019 worden verlaagd van 1% naar 0,9%.

2. De hypotheekrente blijft laag

De rente op hypotheekleningen met een korte én lange looptijd blijft volgens de ABN AMRO in 2019 laag. Volgens hen verwacht de Europese Centrale Bank (ECB) pas in het najaar van 2019 een renteverhoging.

3. De hypotheekrenteaftrek gaat omlaag

De hypotheekrenteaftrek wordt verder afgebouwd. Voor 2019 is de rente aftrekbaar tegen een tarief van maximaal 49%. Dat is een half procentpunt minder dan in 2018.

4. De WOZ-waarde stijgt

Volgens de Waarderingskamer zal de gemiddelde WOZ-waarde van woningen in 2019 met 7,5 tot 9,5% stijgen. Op basis van de WOZ-waarde wordt de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen bepaald. Die zal dus hoger uitpakken in 2019.

5. De monumentenaftrek wordt een subsidieregeling

Eigenaren van een Rijksmonument konden tot 80% van de onderhoudskosten aftrekken van hun inkomstenbelasting. Deze regel wordt in 2019 vervangen door een subsidieregeling. De subsidie zal maximaal 35% van de gemaakte instandhoudingskosten bedragen.

“Door belasting op energie zal vrijwel elk huishouden in 2019 een hogere energierekening krijgen”

6. Het lage btw-tarief stijgt van 6% naar 9%

In 2019 zal het lage btw-tarief omhoog gaan van 6% naar 9%. Dit lage btw-tarief geldt o.a. voor voedingsmiddelen, kappers, taxidiensten, maar ook voor diverse werkzaamheden aan je woning. Het isoleren, schilderen, stukadoren en behangen van woningen die ouder zijn dan 2 jaar, vallen namelijk ook onder het lage btw-tarief. Van die werkzaamheden zullen de BTW dus ook van 6% naar 9% stijgen.

7. De energierekening stijgt fors

Het kabinet heeft de belasting op energie flink verhoogd. Hierdoor krijgt vrijwel elk huishouden in 2019 een hogere energierekening. Diverse instanties berekenen een gemiddelde stijging (bij verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas) van zo’n €150 per jaar. De hoogte van de stijging hangt uiteraard af van je energiegebruik.

8. De huizenprijzen stijgen minder hard

Economen van de Rabobank voorspellen dat de stijging van de huizenprijzen in 2019 zal afvlakken. Voor 2019 gaat de Rabobank uit van een prijsstijging van 6,0 procent. Een gemiddeld huis zal volgens hen in Nederland volgend jaar meer dan € 300.000 gaan kosten.

9. Veranderingen inkomstenbelasting

Het kabinet wil de inkomstenbelasting in box 1 (inkomsten uit werk en woning) veranderen. Het huidige belastingstelsel bestaat uit 4 schijven. Dit wordt op termijn vervangen door een stelsel met twee belastingschijven. Met ingang van 2019 wordt het stelsel stap voor stap aangepast. In 2021 zijn er nog twee schijven. Voor AOW-gerechtigden zijn er 3 schijven.

Vanaf 2019 ziet het stelsel er als volgt uit:

Schijf 1 – Van € 0 t/m € 20.142: 36,65%
Schijf 2 – Van € 20.143 t/m € 33.994: 38,10%
Schijf 3 – Van € 33.995 t/m € 68.507: 38,10%
Schijf 4 – Meer dan € 68.507: 51,75%

10. Aanpassing huurliberalisatiegrens

De huurliberalisatiegrens bepaalt of je een sociale-huurwoning bewoont of een woning in de vrije sector. Was de huurprijs bij de start van de huurovereenkomst lager dan de toen geldende huurliberalisatiegrens? Dan beschik je over een sociale-huurwoning. Was de aanvangshuurprijs hoger? Dan heb je een geliberaliseerde (vrije-sector)woning. Bekijk voor een historisch overzicht de tabel op de website van De Rijksoverheid.

De grens voor maximale rekenhuur ofwel liberalisatiegrens is de afgelopen drie jaar bevroren geweest op €710,68. Per 1 januari 2019 wordt deze grens weer geïndexeerd met het prijsindexcijfer van 1,37 %. Hierdoor is de liberalisatiegrens per 1 januari 2019 vastgesteld op €720,42.

11. Aanpassing huurtoeslaggrens

De huurtoeslag is een bijdrage van de overheid in de kosten van de huur. De hoogte van de huurtoeslag is afhankelijk van je inkomen, je vermogen en van de huur. Er is een grens gesteld aan de maximale huurprijs. Dit is de huurtoeslaggrens. Is de huurprijs van een woning hoger dan deze grens, dan heb je in principe geen recht op huurtoeslag. De grens voor de huurtoeslag gaat omhoog van €710,68 naar €720,42 in 2019. Jongeren onder de 23 jaar komen alleen in aanmerking voor huurtoeslag als de huur niet hoger is dan €422,44 per maand.

 

Belangrijkste bronnen:

Disclaimer
De veranderingen en voorspellingen in dit bericht zijn zeer zorgvuldig samengesteld. Puur * Makelaars kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden.

 

Inhoudsopgave

Wendy M. Veldhuis Profielfoto
Olaf Severijnse Profielfoto
Ralf B. Van Schagen Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Slim investeren in je woning: welke verbeteringen zijn het meest rendabel?

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je woning, komen er tal van vragen naar boven: ‘Moet ik verhuizen of verbouwen? Welke investeringen zijn het...
Woonkamer woning

Creatieve ideeën voor meer ruimte in je woning

We hebben allemaal wel eens dat moment gehad waarop we verlangen naar meer ruimte in ons huis. Of het nu is omdat je net verhuisd...
Te koopbord PUUR* Makelaars

Vier redenen om geen aankoopmakelaar in te schakelen

Wanneer je een nieuwe woning wilt aanschaffen staat er een spannende periode voor de deur. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden. Waar wil...