Blog
Welke woningtypes en soorten woningen zijn er?

Welke woningtypes en soorten woningen zijn er?

Woningtypes en soorten woningen Als je woningen zoekt op puurmakelaars.nl, funda.nl of andere sites, dan zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen dat er veel verschillende types en soorten woningen voorbij komen. Bijvoorbeeld een geschakelde woning, verspringende woning, corridorflat en bel-etage. Wat betekent dit precies? We hebben de belangrijkste begrippen voor je op een rij gezet.…

Inhoudsopgave

Woningtypes en soorten woningen

Als je woningen zoekt op puurmakelaars.nl, funda.nl of andere sites, dan zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen dat er veel verschillende types en soorten woningen voorbij komen. Bijvoorbeeld een geschakelde woning, verspringende woning, corridorflat en bel-etage. Wat betekent dit precies? We hebben de belangrijkste begrippen voor je op een rij gezet.

Appartement

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woning. Een appartement is altijd gerealiseerd op één verdieping. Als er meerdere verdiepingen zijn, spreek je van een maisonnette. Een appartement met slechts één kamer heet een studio.

Appartement

Bel-etage

Een bel-etage woning ligt altijd direct boven het souterrain en bestaat uit één woonlaag. De woning maakt onderdeel uit van een gebouw met meerdere woningen.

Bovenwoning

Een woning in een gebouw met meerdere woningen. De woning bevindt zich op de bovenste verdieping en kan uit meerdere verdiepingen bestaan.

Benedenwoning

Een woning in een gebouw met meerdere woningen. De woning bevindt zich op de begane grond en kan uit meerdere verdiepingen bestaan.

Benedenwoning

Bungalow

Vrijstaande woning die uit één verdieping bestaat. Alle ruimtes bevinden zich dus op de begane grond.

Corridorflat

Een corridorflat is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een centrale gang aan de binnenkant van het gebouw.

Eengezinswoning

Bij een eengezinswoning gaat het om een woning die is bedoeld voor bewoning door één persoon en eventueel zijn/haar gezin. Er bevinden zich nooit andere woningen boven of onder de woning. De toegang van de woning ligt direct aan de openbare weg.

Eengezinswoning

Eindwoning

Een eindwoning is een eengezinswoning die aan het einde van een rij woningen ligt. De woning heeft geen grond aan de zijkant van de woning. Als dat wel het geval is, spreek je van een hoekwoning.

Galerijflat

Bij een galerijflat bevindt de woning zich in een gebouw met andere woningen. De voordeur komt uit op een loopgang die aan de buitenkant van de woning ligt.

Galerijflat

Geschakelde woning

Eengezinswoningen waarbij de muren van de woning grenzen aan andere woningen noemt men geschakelde woningen. Ook als elke woning een afzonderlijk dak heeft maar de muren grenzen, spreek je van een geschakelde woning.

Geschakelde woning

Grachtenpand

Een grachtenpand is een eengezinswoning die direct aan een gracht ligt. Oude grachtenpanden zijn vaak hoog, smal en diep omdat er belasting werd geheven op de grond op basis van de breedte van de gevel. Bij oude grachtenpanden ligt de voordeur vaak verhoogd in verband met gevaar van een overstroming.

Grachtenpand

Herenhuis

Een herenhuis is een eengezinswoning die uit meerdere woonlagen bestaat. En herenhuis heeft een statige en luxe uitstraling. Het zijn vaak grote en royale woningen met hoge plafonds.

Herenhuis

Hoekwoning

Een hoekwoning is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. De woning beschikt over extra grond aan de zijkant van de woning. Als dat niet het geval is, dan spreek je van een eindwoning.

Hoekwoning

Maisonnette

Een maisonnette is een woning met meer dan één verdieping in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijk trapportaal of galerij.

Maisonnette

Meergezinswoning

Een woning in een gebouw met andere woningen is een meergezinswoning.

Nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning gaat het om een nieuw gebouwde woning. Als je een nieuwbouwwoning koopt, ben je dus de eerste eigenaar.

Nieuwbouw

Penthouse

Een penthouse is een woning in een gebouw met meerdere woningen en ligt altijd op de bovenste verdieping.

Penthouse

Portiekflat

Bij een portiekflat heb je het over een woning in een gebouw met meerdere woningen. De voordeur komt uit op een gemeenschappelijk trappenhuis dat afsluitbaar is.

Portiekflat

Studio

Een studio is een woning in een gebouw met meerdere woning. Een studio heeft altijd maar één kamer.

Studio

• PUUR* Makelaars

Tussenwoning

Een eengezinswoning die zich bevindt tussen twee andere huizen. Alle woningen zijn gebouwd in één rij.

Tussenwoning

Verspringende woning

Bij een verspringende woning gaat het altijd om een eengezinswoning die tussen twee huizen in één rij ligt, maar de woningen staan niet op één lijn.

Villa

Een villa is een vrijstaande woning met meerdere woonlagen en een grote tuin.

Villa

Vrijstaande woning

Wanneer een eengezinswoning vrij staat van andere woningen, spreek je van een vrijstaande woning.

Vrijstaande woning

2-onder-1-kap-woning

Een 2-onder-1-kap-woning bestaat uit twee gelijksoortige eengezinswoningen die met elkaar zijn verbonden.

2-onder-1-kap-woning

Bronnen

Inhoudsopgave

Jeroen Visser Profielfoto
Wendy M. Veldhuis Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Prijsstijging bestaande koopwoningen neemt af

Uit cijfers van de NVM en het CBS blijkt dat de prijsstijging van bestaande koopwoningen afneemt. Volgens de cijfers van de NVM is de gemiddelde...

Woningmarktcijfers : meer keuze voor woningzoekers

Volgens de woningmarktcijfers van de NVM over het tweede kwartaal van 2022, krijgen woningzoekers meer keuze. Aan het einde van het tweede kwartaal stonden er...

Koopwoningen in april 19,7 procent duurder dan een jaar eerder

Prijsontwikkeling woningmarkt Het CBS onderzoekt continu de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in samenwerking met het Kadaster. Volgens de laatste resultaten van dit onderzoek waren koopwoningen...