Het lijkt of het steeds warmer wordt in Nederland. Het ene na het andere warmterecord sneuvelt. Wat kan je doen om je woning koel te houden tijdens zo’n warme periode? We geven je een aantal koele tips.
1. Ramen dicht overdag, ramen open ’s nachts
Doe overdag je ramen zoveel mogelijk dicht en zet ze pas open als het buiten koeler is dan binnen. Dat is doorgaans ’s nachts, ’s avonds en vroeg in de ochtend. Hierdoor hou je overdag de warmte zo veel mogelijk buiten en kan ’s nachts de koelere lucht voor verlichting zorgen. Let wel op inbrekers: maak het ze niet gemakkelijk en zet alleen ramen open die moeilijk bereikbaar zijn, of die zijn voorzien van een barrierestang, waardoor mensen niet naar binnen kunnen kruipen.
2. Hang natte was binnen
Heb je een was gedaan, stop deze dan niet in de droger (die geeft heel veel warmte af) maar hang de was binnen op. Hierdoor wordt de lucht koeler en vochtiger.
3. Ga “laag” slapen
Warme lucht stijgt op: hoger is warmer. Slaap je op zolder? Verhuis dan tijdelijk naar een lagere etage. Gebruik je een hoogslaper? Leg tijdelijk je matras op de grond.
4. Zonnescherm uit en gordijnen dicht
Heb je een zonnescherm, zet deze dan ’s morgensvroeg diret uit en sluit overdag zoveel mogelijk je gordijnen.
5. Zorg voor veel groen
Planten rondom je huis kunnen ook voor verkoeling zorgen. Vooral tegels kunnen sterk opwarmen en die warmte vasthouden. Zorg dus voor veel groen (gras) rondom je huis en klimplanten tegen de muur. Heb je een plat dak? Dan kan een sedum dakbedekking (groendak) ook voor extra koeling zorgen.
6. Isoleer je woning
Een structurele oplossing om warmte te bestrijden is het isoleren van gevels en daken. Een goed geïsoleerde woning zal in de zomer warmte buitenhouden en in de winter de warmte binnen.
7. Breng zonwerende folie aan op je ramen
Heb je ramen die vol in het zonlicht staan? Dan zullen die ruimtes snel opwarmen. In zulke gevallen kan zonwerende folie dat probleem verminderen. Er zijn folies voor binnen en voor buiten. Ook zijn er diverse uitvoeringen mogelijk, zoals neutraal en spiegelend. In sommige gevallen kan het een verlaging van 6 graden opleveren. Laat je goed informeren door een expert als je hier interesse in hebt.
8. Zet apparaten niet onnodig aan
Veel elektrische apparaten geven warmte af. Zet deze dus uit als je ze niet gebruikt. Denk hierbij aan computerschermen, TV, lampen, etc. Niet op stand-by, maar echt uit. En wil je eten bereiden in de oven? Kijk dan naar een alternatief, want een oven geeft heel veel warmte af. Een lekkere koude maaltijdsalade is trouwens ook een goed alternatief voor koken.
9. Hang een plafondventilator op in je slaapkamer
Een plafondventilator kan voor verkoeling zorgen in je slaapkamer tijdens klamme nachten. Niet zozeer door de temperatuur te verlagen, maar om voor een bries te zorgen. Dit effect ontstaat omdat de ventilator de lucht in beweging brengt. Een bijkomend voordeel is dat muggen het niet fijn vinden om door een sterke luchtstroom te vliegen.
Let bij de aanschaf van een plafondventilator wel goed op het aantal decibel dat wordt geproduceerd, zodat het apparaat je niet wakker houdt door het geluid. Bij sommige webshops kan je filteren op het aantal decibel.
10. Bouw je eigen airco voor in huis
Een airco kan natuurlijk ook voor verkoeling zorgen, maar is vrij kostbaar. Zowel qua aanschaf maar ook in energieverbruik, waardoor het geen duurzame oplossing is. Het kan simpeler, want een echte doe-het-zelfer maakt natuurlijk zijn eigen airco: