Tips voor duurzaam wonen en duurzaam leven

Begin bij jezelf Vrijwel iedereen realiseert zich dat we iets moeten doen om het milieu te helpen. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, kunnen particulieren grote slagen maken door hun woning goed te isoleren. Dat zijn maatregelen die het meeste rendement opleveren. Er zijn ook heel veel kleine dingen die je kunt doen…

Een vrouw die aan een bureau zit voor meerdere computerschermen, glimlachend en een glas vasthoudend, met het bord "PUUR makelaars" op de muur achter haar.

Begin bij jezelf

Vrijwel iedereen realiseert zich dat we iets moeten doen om het milieu te helpen. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen, kunnen particulieren grote slagen maken door hun woning goed te isoleren. Dat zijn maatregelen die het meeste rendement opleveren. Er zijn ook heel veel kleine dingen die je kunt doen om de omslag naar een duurzamer leven te maken. We hebben een aantal praktische tips voor je op een rij gezet. Dingen die je makkelijk zelf kunt doen. Dit is het eerste artikel uit een reeks van artikelen die PUUR* Makelaars zal publiceren. Heb je tips, laat het ons weten op [email protected].

Voorkom onnodig afval

Per dag produceren we gemiddeld 1,5 kg afval per persoon! Een groot deel van dat afval wordt gerecycled, maar dat kost veel energie. Beter is het om je afvalberg zo klein mogelijk te houden. Dat scheelt grondstoffen, energie en geld! Een aantal simpele tips:

  • Neem een herbruikbare waterfles mee voor onderweg.
  • Neem een koffiebeker mee en laat die vullen. Vaak is dat nog goedkoper ook!
  • Plak een nee/nee sticker op je brievenbus. Reclamefolders kan je vaak ook online lezen. Stuur geadresseerde reclamefolders retour.
  • Neem een opvouwbare tas mee als je de deur uitgaat.
  • Schaf een setje tasjes aan waar je groenten en fruit in kunt bewaren. Koop vervolgens je groenten op de markt en neem zelf je tasjes mee. Dit is vaak nog goedkoper ook dan in de supermarkt. Ook kan je bij steeds meer bakkers je eigen broodzak meenemen.

Er zijn steeds meer mensen die zichzelf uitdagen om zo min mogelijk afval te produceren. Vele van deze mensen delen veel tips die je kunnen inspireren. Zoek maar eens op “leven zonder afval” op Google.

afval

Gooi minder voedsel weg

Zo’n 13 procent van ons eten verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 40 kg voedsel per persoon per jaar! In geld uitgedrukt gaat het om zo’n 140 euro per jaar! We gooien het vaakste brood weg, gevolgd door zuivel, groente en fruit. Een aantal tips om voedselverspilling tegen te gaan:

  • Zorg dat je weet wat je in huis hebt, hierdoor voorkom je dat je teveel koopt.
  • Maak een boodschappenlijstje. Hiermee voorkom je impulsaankopen.
  • Kook alleen wat je nodig hebt, of kook voor meerdere dagen.
  • Vries porties in. Plak een sticker op de verpakking met de datum en de inhoud.
  • Meet rijst, aardappels en pasta goed af, zodat je precies voldoende kookt per persoon. Gemiddeld: 75 – 100 gram rijst / pasta per persoon. Hou voor aardappels ongeveer 200 – 250 gram aan. Dit is gemiddeld 4 – 5 aardappelen per persoon.
  • Zet restjes goed zichtbaar in de koelkast en plak een sticker op de verpakking met de datum.
  • Steeds meer supermarkten, restaurants en cateraars bieden aan het eind einde van de dag hun aanbod met korting aan. Via een speciale app kan je precies zien wat er bij jou in de buurt wordt aangebonden.

Verbouw slim(mer)

Of je nu wilt of niet, gasvrij in 2050 wordt door de overheid gestimuleerd en aangemoedigd. De huidige moderne warmte-opwekkers, zoals de veel besproken warmtepomp, zijn niet geschikt voor iedere woning. Het advies voor nu luidt dan ook tijdens verbouwing je woning maximaal te laten isoleren en voor te bereiden op die gasvrije toekomst.

Concreet:

  • Maximale en optimale isolatie van zowel glas, gevel, vloer en dak.
  • Elektrisch koken (en wellicht in de keuken al warm watervoorziening via close-in boiler of ander warm watersysteem).
  • Indien er radiatoren vervangen dienen te worden dan “lage temperatuur radiatoren” plaatsen.
isoleren

Koop bewuster je nieuwe kleding

Je staat er misschien niet bij stil, maar de keuze voor je nieuwe kleding kan een grote impact hebben op het milieu. Voor het maken van kleding zijn namelijk veel grondstoffen nodig. De milieu-impact verschilt per kledingstof. In de infographic rechts zie je de impact per materiaal.

Klik rechts op de afbeelding voor een grote variant.

Je kleren wassen
Was je kleren ook wat vaker op de ECO-stand of op 30 graden. En droog je kleren vaker aan de lijn. Je was ruikt dan veel lekkerder en het is veel goedkoper dan in de droger. Ook gaan je kleren dan langer mee. Gebruik voor het wassen een ecologisch wasmiddel zonder parfum.

Hang een gordijn achter je voordeur

Vrijwel alle voordeuren gaan naar binnen open. Op koude dagen komt er daardoor veel kou naar binnen bij het openen van de voordeur.

Simpel en doeltreffend
Een simpele oplossing: hang een gordijn achter je voordeur. Kies een gordijn met een dikke stof, of met een voering. Dit zal de meeste kou tegenhouden.

Stook bewust, of liever niet

Langzamerhand wordt het duidelijk dat het stoken van houtkachels en open haarden gepaard gaat met de uitstoot van veel fijnstof. Een moderne houtkachel stoot per kilo gestookt hout ongeveer even veel fijnstof uit als een vrachtwagenrit van 350 km. Fijnstof is schadelijk voor de eigenaren van zo’n houtkachel, maar ook voor mensen in de directe omgeving. Vanaf 2022 gaan er dan ook strengere regels gelden voor de verkoop van nieuwe houtkachels. Overweeg je de aanschaf van een houtkachel, laat je dan goed informeren en bedenk bij jezelf of je echt niet zonder kunt. Heb je een houtkachel, open haard, of allesbrander? Kijk dan op stookwijzer.nl voor tips hoe je verstandig stookt en op welke dagen je dat beter niet kunt doen. Dat is gezonder voor jezelf en doorgaans ook beter voor de relatie met je buren.

Een aantal stooktips

  • Stook alleen droog en onbehandeld hout.
  • Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan.
  • Stook niet bij windstil weer.
  • Ventileer je woning tijdens het stoken.

Er is gelukkig veel informatie te vinden hoe je een woning duurzamer maakt en hoe je duurzamer kunt leven. Die informatie zal alleen maar toenemen, omdat steeds meer mensen er mee bezig zijn en interesse in hebben. Dat hoeven niet altijd grote dingen te zijn. De bekende slogan: verbeter de wereld, begin bij jezelf, is nog steeds heel actueel.

Een aantal handige links:

Geef jouw huis meerwaarde, ontvang tips

Our exclusive content will keep you informed and help you make smart decisions when it comes to your property. Join now and start enhancing your home's value today!

Twee vrouwen in zakelijke kleding bespreken iets op een tablet in een kantoor met het bord "PUUR makelaars" aan de muur.