Blog
Een monument kopen

Een monument kopen

Tips voor de aankoop van een monument Veel mensen willen graag in een monument wonen. Een monumentale woning staat vaak gelijk aan wonen in de geschiedenis met veel historische kenmerken. Er zijn echter wel veel zaken waar je rekening mee moet houden als je een monument wilt kopen. Wij hebben een aantal handige tips voor…

Inhoudsopgave

Tips voor de aankoop van een monument

Veel mensen willen graag in een monument wonen. Een monumentale woning staat vaak gelijk aan wonen in de geschiedenis met veel historische kenmerken. Er zijn echter wel veel zaken waar je rekening mee moet houden als je een monument wilt kopen. Wij hebben een aantal handige tips voor je verzameld.

1. Zoek uit om wat voor monument het gaat

In Nederland zijn er verschillende soorten monumenten, zoals rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en provinciale monumenten. Voor elk type monument gelden specifieke regels en aparte voorwaarden. Om te achterhalen of een woning een rijksmonument is, kan je zoeken in het monumentenregister van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Informatie over de overige type monumenten worden vastgelegd door lokale overheden. In veel gevallen zijn die lijsten digitaal op te vragen. Bijvoorbeeld via de website van de Gemeente.

Het is trouwens niet verplicht om een bordje met aanduiding rijksmonument aan de gevel te hangen.

2. Profiteren van de financiële voordelen van een rijksmonument

De onderhoudskosten van een rijksmonument zijn deels aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Let wel goed op, want er zijn strikte regels welke kosten wel- of niet aftrekbaar zijn. Zie voor meer informatie o.a. de website van het Restauratiefonds en de website van de belastingdienst.

3. Aantrekkelijke hypotheken voor restauratie en groot onderhoud mogelijk

Voor restauratie en groot onderhoud zijn aantrekkelijke hypotheken beschikbaar bij het Restauratiefonds.

4. Energielabel niet verplicht voor monumenten

Het verplichte energielabel voor woningen is niet verplicht voor een rijksmonument, een provinciaal monument en bij een gemeentelijk monument. Dat wil trouwens niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn tot verduurzaming. Vaak zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Bijvoorbeeld isolatie via monumentenglas.

5. Wijzigingen zijn vaak wel mogelijk

Veel mensen denken dat je absoluut niets mag wijzigen aan een monument. Er zijn echter meer mogelijkheden om zaken te wijzigen dan je denkt. Over het algemeen geldt wel: behoud gaat voor vernieuwen. Wil je een woning kopen en heb je concrete verbouwingsplannen. Informeer dan vooraf bij de betreffende gemeente of je gewenste aanpassingen kans maakt op een vergunning. Als de cultuurhistorische waarde van de woning respecteert is veel mogelijk.

6. Schakel een gespecialiseerde aankoopmakelaar in

Heb je interesse in een woning die een monument is? Schakel dan een aankoopmakelaar in die is gespecialiseerd in monumenten. Hierdoor weet je zeker dat je een onafhankelijk advies krijgt over de woning. Zowel qua mogelijkheden, maar ook over de onmogelijkheden en over alle regels. Hierdoor kan je een goede aankoopbeslissing nemen. De aankoopmakelaars van PUUR* Makelaars hebben veel ervaring met de aankoop- en verkoop van monumenten .

Neem vrijblijvend contact met ons op om de aankoop van jouw monument te bespreken. Ook kunnen zij jouw wensen goed inventariseren en je als eerste op de hoogte brengen als er een monument op de markt komt dat aan jouw wensen voldoet!

Bekijk de monumenten die wij op dit moment in de verkoop hebben.

7. Handige adressen voor meer informatie over monumenten

Er zijn diverse organisaties die (toekomstige) eigenaren van monumenten ondersteunen. Deze organisaties hebben vaak als doel om monumenten zo goed mogelijk in stand te houden. Welke bronnen kan je raadplegen:

Bron: Restauratiefonds

Inhoudsopgave

Wendy M. Veldhuis Profielfoto
Olaf Severijnse Profielfoto
Ralf B. Van Schagen Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Voorkom een inbraak

De beste tips om je woning te beschermen tegen een inbraak De nachtmerrie van elke huiseigenaar: thuiskomen en ontdekken dat er (tijdens de vakantie) is ingebroken....

Tips voor duurzaam wonen en duurzaam leven

Begin bij jezelf Vrijwel iedereen realiseert zich dat we iets moeten doen om het milieu te helpen. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen,...

Statistieken van je woning bekijken

De statistieken van je woning op puurmakelaars.nl bekijken Als PUUR* Makelaars de verkopende makelaar van jouw woning is, dan zal jouw woning ook op puurmakelaars.nl worden gepubliceerd....