Geschreven door PUUR Makelaars
op
23-11-2021

Huizen met energielabel F en G leveren ruim €30.000 minder op bij verkoop

De universiteiten van Tilburg en Maastricht onderzochten welke invloed het energielabel heeft op de verkoopprijs van een woning. Hieruit blijkt dat woningen met energielabel F en G gemiddeld ruim € 30.000 minder opleveren bij verkoop. De onderzoekers bestudeerden NVM-data van ruim 450.000 woningtransacties sinds 2018 en vonden een prijskorting die voor een eengezinswoning in 2021 is opgelopen tot ruim 30.000 euro.

Groene energielabels maken weinig verschil in grote steden

Kopers kunnen dankzij het energielabel sinds 2008 vooraf al inschatten hoe duur de te koop aangeboden woning wordt om warm te stoken. Een zuinige A/B-labelwoning is dus voordeliger in stookkosten en sinds 2011 zien wij dan ook dat kopers bereid zijn om voor deze woningen iets meer te betalen bij de aankoop”, aldus prof. dr. Dirk Brounen (hoogleraar economie in Tilburg). Dit geldt niet in de vier grote steden: “In de grote steden is een gunstig energielabel amper nog een troefkaart bij de verkoop. Daar wordt energiezuinigheid in de biedingsstrijd onder kopers nauwelijks nog op waarde geschat.

Kopers steeds kritischer op rode energielabels

De onderzoekers komen tot de conclusie dat kopers steeds kritischer worden op rode energielabels (F en G). Dat is terug te zien in de transactieprijs met een gemiddelde prijskorting van 6%. Dit geldt voor zowel eengezinswoningen als appartementen. Hierbij is geen verschil tussen de grote stad en het platteland.

Het lijkt erop dat kopers de extra kosten van een rood energielabel steeds meer beginnen te vermijden. Een rood gelabelde koopwoning staat voor hogere stookkosten, maar ook voor een kostbaardere verduurzaming in de toekomst. Kosten waar kopers meer rekening lijken te gaan houden in hun aankoop.” aldus Linde Kattenberg (promovenda aan de Universiteit Maastricht)

Jaarlijks onderzoek

Deze labelimpactstudie wordt jaarlijks uitgevoerd door een economisch onderzoeksteam van de universiteiten van Tilburg en Maastricht. De onderzoekers beschikken hiervoor over de transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de energielabelinformatie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De onderzoekers betrokken in hun onderzoek de NVM-transacties tot juli 2021. De recent gestegen energieprijzen maken dus nog geen deel uit van dit onderzoek. Deze volgen in de 2022-editie van dit onderzoek.

Meer informatie over het Energielabel

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.