Heemstede Centrum

Over Heemstede Centrum

Demografie

Buurtinformatie Heemstede Centrum

Heemstede is een Gemeente en plaats in de provincie Noord-Holland en telt ongeveer 26.500 inwoners. Een aantal interessante feiten over Heemstede: De geschiedenis De naam komt al voor rond het jaar 1000 en betekent mogelijk “woonplaats” en anders “woonplaats van een zekere Emece”. Het gebiedje dat in die tijd de naam Heemstede draagt stelt weinig…

Over Heemstede Centrum

Heemstede is een Gemeente en plaats in de provincie Noord-Holland en telt ongeveer 26.500 inwoners.

Een aantal interessante feiten over Heemstede:

  • Aantal inwoners: +/- 26.500
  • Gemiddelde WOZ-waarde € 432.000
  • Gemiddeld inkomen € 43.400
  • Mogelijk is de plaats Hempstead in de staat New York genoemd naar Heemstede. In de 17 eeuw lag deze plaats namelijk naast de koloniale nederzetting Nieuw-Amsterdam.

De geschiedenis

De naam komt al voor rond het jaar 1000 en betekent mogelijk “woonplaats” en anders “woonplaats van een zekere Emece”. Het gebiedje dat in die tijd de naam Heemstede draagt stelt weinig voor. Pas als Haarlem in 1245 van graaf Willem II stadsrechten krijgt onder voorwaarden dat het een begrensd gebied wordt, worden de landelijke gebieden buiten de nieuwe stadswallen interessant en wordt het noodzakelijk hier namen aan te geven. Deze nieuwe buitengebieden, ook wel ambachten (bestuurs- en rechtskringen), worden óf via schouten en schepenen bestuurd, óf beleend aan leenmannen.

Dit belenen gebeurt voor Heemstede door de opvolger van Willem II, graaf Floris V, rond 1284. Dit Heemstede is anders dan het huidige, Floris beleent in die tijd immers Berkenrode apart en geeft een stukje grond, dat loopt van de huidige Lanckhorstlaan/Bronsteeweg tot aan de zee in Zandvoort, cadeau aan het St. Elisabethsgasthuis. Wel loopt het Heemsteeds grondgebied in noordelijke richting door tot iets voorbij de huidige Gedempte Oude Gracht. In het oosten wordt Heemstede niet alleen begrensd maar ook veel lastiggevallen door De Meer.

Tot 1653 maakt Bennebroek deel uit van de ambachtsheerlijkheid Heemstede. In 1857 wordt de gemeente Berkenrode door Heemstede geannexeerd. In 1927 wordt het noordelijk deel van Heemstede, inclusief een groot deel van de Haarlemmerhout, door de gemeente Haarlem geannexeerd.

Bron: Wikipedia

Voorzieningen

Er zijn meer dan genoeg voorzieningen in de buurt te vinden zoals sportclubs, kinderopvangcentra en winkels.het is gezellig winkelen aan de binnenweg waar tevens leuke restaurants zijn te vinden. Wanneer dat niet voldoende is ligt het centrm van Haarlem op maar 10 minuten fietsen

Meer informatie over de geschiedenis van Heemstede:

Werken in de buurt

Zoek direct naar vacatures in Heemstede via een van deze jobboards:

Meer informatie

Ook wonen in deze buurt?

Neem vrijblijvend contact op met PUUR* Makelaars als je meer informatie wilt over de woonmogelijkheden van Heemstede en omgeving. Je kunt ook direct ons woningaanbod in deze buurt bekijken.

Bekijk ook...

Buurtdemografie

Werk & Inkomen

Heemstede Centrum t.o.v. landelijk

Betaald werk (%)

74
73

Uitkeringen (aant. per 1000)

34
28

Gemiddeld inkomen

36800
36000

Samenstelling Huishoudens (%)

Heemstede Centrum t.o.v. landelijk

Eenpersoons

74
73

Zonder kinderen

28
49

Met kinderen

27
26

Woningen in Heemstede Centrum