Blog
Tips aankoop woning

Tips aankoop woning

Tips voor de aankoop woning of appartement Bij het kopen van een woonhuis of appartement, komt veel kijken. Het is raadzaam om u hierbij te laten begeleiden door een professionele aankoopmakelaar. Toch kunt u zelf ook al veel doen. Op deze pagina geven wij u een aantal handige tips die u kunt gebruiken bij de…

Inhoudsopgave

Tips voor de aankoop woning of appartement

Bij het kopen van een woonhuis of appartement, komt veel kijken. Het is raadzaam om u hierbij te laten begeleiden door een professionele aankoopmakelaar. Toch kunt u zelf ook al veel doen. Op deze pagina geven wij u een aantal handige tips die u kunt gebruiken bij de aankoop van een woning. Heeft u nog tips die niet mogen ontbreken? Laat het ons weten!

Bedenk goed wat je echt nodig hebt

Inventariseer goed welke ruimte je minimaal nodig denkt te hebben. Analyseer hoeveel m2 je nu tot je beschikking hebt en hoeveel extra (of minder) ruimte je wilt hebben in je nieuwe woning. Hierbij is het ook belangrijk dat je inschat hoe lang je in de nieuwe woning denkt te gaan wonen.

Bepaal je financiële mogelijkheden

Laat je adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Hierdoor weet je exact wat je kunt lenen waardoor je direct weet welke woningen binnen je bereik liggen. De vraagprijs is trouwens niet altijd de verkoopprijs. Vaak wordt er onderhandeld, waardoor een woning wel binnen jouw financiële mogelijkheden kan gaan vallen.

Verken de buurt op verschillende tijdstippen

Als je een buurt / wijk hebt gevonden waar je graag wilt wonen, rij er dan eens op verschillende tijden doorheen. Hierdoor kun je ontdekken of er bijvoorbeeld op woensdagmiddag en in de weekenden, veel kinderen in de wijk spelen. Ook wordt dan duidelijk of dat café op de hoek, niet voor heel veel overlast zorgt, etc.

Zoek ook met Google en sociale media op de straatnaam en op de naam van buurt. Hierdoor krijg je soms belangrijke informatie boven water die je helpen bij het nemen van de juiste aankoopbeslissing. Ook kun je een praatje aanknopen met bewoners uit de buurt en hen om hun woonervaringen vragen. Raadpleeg ook onze uitgebreide buurtinformatie.

Informeer naar de biedingsprocedure / verkoopprocedure

Voor de verkoop van een woning kunnen verschillende biedingsprocedures gelden met elk hun specifieke kenmerken. Informeer goed naar de biedingsprocedure van de woning die jouw interesse heeft. Een aantal veel voorkomende biedingsprocedures: meerpersoonsbezichtiging en openbare inschrijving (alle bieders krijgen een gelijke kans om een bod uit te brengen). Lees ook ons artikel over biedsystemen.

Doe uitgebreid onderzoek

Het is erg belangrijk om extra onderzoek te (laten) doen als je een mooie woning hebt gevonden. Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van een bouwkundig specialist, maar ook het raadplegen van de bestemmingsplannen, de milieuaspecten, de gegevens uit het kadaster, de regels van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) en bepalingen van gemeente en provincie. Schakel je een aankoopmakelaar in, dan zal deze persoon dit voor zijn/haar rekening nemen, of je hier bij begeleiden.

Controleer de officiële stukken

Als je op het punt staat om een nieuwe woning te kopen, controleer dan alle stukken goed. Het is misschien saai, maar het kan achteraf veel problemen voorkomen. Denk hierbij aan. eigendomsbewijs, stukken VVE (bij appartementen) schoongrond verklaring, etc. Neem je een makelaar in de arm, dan zal deze de essentiële stukken voor je opvragen en controleren.

Informeer hoe is gemeten

Een NVM-makelaar is verplicht om het aantal vierkante meters van een woning te bepalen op basis van een vastgestelde meettechniek. Hierdoor zal elke NVM-makelaar op dezelfde m2 uitkomen bij het meten van dezelfde woning. Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat ruimtes lager dan 1,5 meter niet mee mogen tellen in de meting. Informeer dus goed welke meetmethode is gebruikt.

Haal alles uit de onderhandelingen

Als je jouw droomhuis hebt gevonden, is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Dit is een spannend moment en dit is ook aan regels gebonden. Onderhandelen is eigenlijk een vak apart dat je het beste aan een expert over kan laten. Een goede aankoopmakelaar zal altijd de meest gunstige prijs voor je onderhandelen. De kosten van de makelaar zal je hierdoor direct terugverdienen. Bezuinig hier dus niet op!

Maak – indien nodig – gebruik van ontbindende voorwaarden

Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, kunt je dit doen onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kan je een koopovereenkomst laten ontbinden. Enkele voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn: niet kunnen verkrijgen van een huisvestigingsvergunning, niet rondkrijgen van de financiering en negatief bouwadvies. Hou er wel rekening mee dat je bod minder aantrekkelijker wordt voor de verkoper, als je gebruik maakt van veel ontbindende voorwaarden.

Inspecteer altijd de woning voor overdracht

Vlak voor levering van een woning heb je het recht om deze te inspecteren. Op dat moment kun je controleren of de woning is achtergelaten zoals afgesproken. Maak gebruik van deze mogelijkheid om verrassingen te voorkomen. Noteer ook de meterstanden en laat deze door de notaris vastleggen tijdens de overdracht, zodat daar geen misverstanden over kunnen ontstaan.

Zie ook:

Inhoudsopgave

Mariken van den Berg Profielfoto
Suzanne Kebsch Profielfoto
Vanessa Kraan-Vermeer Profielfoto
Olaf Severijnse Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Voorkom een inbraak

De beste tips om je woning te beschermen tegen een inbraak De nachtmerrie van elke huiseigenaar: thuiskomen en ontdekken dat er (tijdens de vakantie) is ingebroken....

Tips voor duurzaam wonen en duurzaam leven

Begin bij jezelf Vrijwel iedereen realiseert zich dat we iets moeten doen om het milieu te helpen. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen,...

Statistieken van je woning bekijken

De statistieken van je woning op puurmakelaars.nl bekijken Als PUUR* Makelaars de verkopende makelaar van jouw woning is, dan zal jouw woning ook op puurmakelaars.nl worden gepubliceerd....