Blog
Voor €1 een definitief energielabel woning

Voor €1 een definitief energielabel woning

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is o.a. gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Bij verkoop is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en om deze te overhandigen aan de koper. Wie…

Inhoudsopgave

Alle huiseigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid een voorlopig energielabel voor hun woning ontvangen. Dit energielabel is o.a. gebaseerd op het bouwjaar van de woning en geeft een indicatie hoe zuinig de woning is. Bij verkoop is de eigenaar verplicht om een definitief energielabel aan te vragen en om deze te overhandigen aan de koper. Wie dit niet doet riskeert een boete van €405. Hoe vraag je een definitief label aan en hoe voorkom je dat je teveel betaalt? Ik zocht het uit.

Update januari 2021: met ingang van 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel ingevoerd. Hoe dat werkt en hoe je deze kunt aanvragen lees je in het blogbericht: Alles over het nieuwe energielabel woning

Update juli 2020: waarschijnlijk wordt per 1 januari 2021 het energielabel fors duurder. Als de plannen worden doorgevoerd, gaat het label €190 kosten. Verwacht je de komende jaren het label nodig te hebben? Vraag het dan voor het einde van 2020 aan. Een afgegeven label is 10 jaar geldig. Hiermee bespaar je minstens €185. Zie ook: Aanvraag definitief energielabel wordt fors duurder.

Update april 2018: we hebben onze test opnieuw uitgevoerd. Met dezelfde resultaten en met dezelfde reactie van de instantie die de labels uitgeeft. Je bent dus een dief van je portemonnee als je meer dan €1 uitgeeft voor je definitieve energielabel!

Voorlopig energielabel

Heb je nog geen voorlopig energielabel ontvangen? Deze kan je deze alsnog opvragen via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Op basis van een postcode en huisnummer wordt het voorlopig energielabel direct getoond. Ook van je buren als je dit interessant vindt!

 

Energielabel opvragen

Definitief energielabel aanvragen

Wie zijn woning verkoopt, moet het voorlopige energielabel om laten zetten naar een definitief energielabel. Dit gaat via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Op deze site kan je onder andere inloggen met je DigiD-gegevens. Ben je eigenaar van de woning samen met je partner? Dan is de woning aan het DigiD-account gekoppeld van de persoon die het grootste aandeel in de woning heeft. Is dit gelijk verdeeld, dan is de woning gekoppeld aan de oudste persoon. Ik wil weten hoe het proces verloopt en vraag een definitief label voor een woning aan.

Na inloggen kom je in een afgeschermde omgeving waar je het definitieve label aan kunt vragen. Op basis van het voorlopig energielabel worden de gegevens van de woning getoond, waaronder het type woning, het bouwjaar en de woonoppervlakte. Controleer dit goed. Gebruik hiervoor de informatie die door ons (PUUR* Makelaars), of door de verkopend makelaar is aangeleverd. Wijzig de gegevens als ze niet kloppen.

Hierna moet je in diverse stappen de kenmerken van je woning opgeven. Bijvoorbeeld type glas, of je dak en vloer zijn geïsoleerd en of je een CV-ketel hebt. Het is vrij recht-toe-recht-aan en het is dan ook zo ingevuld.

 

Bewijs definitief energielabel

Bewijs leveren

Vervolgens moet je alle opgegeven kenmerken bewijzen. Dat klinkt ingewikkeld, maar valt mee want je mag de verkoopbrochure van je makelaar als bewijs uploaden.

 

Bewijs aanleveren voor definitief energielabel

Expert kiezen: bizarre prijsverschillen

Tot zover was het simpel, maar nu wordt het ingewikkeld. Je aanvraag moet namelijk worden beoordeeld door een deskundige. Deze deskundige dien je zelf te kiezen uit een lijst die op de site wordt getoond. Er zijn maar liefst 1140 deskundigen! De prijzen lopen uiteen van een één euro euro tot maar liefst € 200. Je kunt op een deskundige klikken, waarna je meer informatie krijgt te zien. Het is erg jammer (lees: gemiste kans) dat er geen beoordelingen staan bij de deskundigen. Hierdoor zou je veel makkelijker een goede keuze kunnen maken. Nu heb je geen idee wie je moet kiezen.

Vaste prijs

Het is bizar dat de Rijksoverheid geen vaste prijs, of een maximale prijs heeft vastgesteld voor het bepalen van het definitieve energielabel. Hierdoor zijn er grote prijsverschillen tussen de officiële deskundigen. Kies je een expert voor € 1, of voor € 200? Het is volstrekt onduidelijk waar het prijsverschil vandaan komt. Ook een beoordelingssysteem ontbreekt om het prijsverschil te rechtvaardigen. Als consument wil je graag ervaringen van anderen lezen.

Deskundigen energielabel wonen

De erkend deskundigen bepalen zelf hun prijs.

Ik mail energielabel.nl en stel de vraag waar het prijsverschil vandaan komt en of er verschil in kwaliteit zit tussen de deskundigen. Vrij snel krijg ik de volgende reactie:

Alle erkend deskundigen hebben een bewijs van vakbekwaamheid en worden gecontroleerd op hun werk. Wat dat betreft zal het niet uitmaken welke erkend deskundige je kiest. Als je wilt dat de erkend deskundige bij je langs komt om je te ondersteunen met het aanvragen van een energielabel, kan het handig zijn er een te kiezen bij jou in de buurt. De erkend deskundigen bepalen zelf hun prijs. Het kan zijn dat een erkend deskundige het energielabel als het ware als extra service bij zijn advieswerk aanbiedt en daarom een lagere prijs vraagt. Maar iedereen staan vrij zijn eigen prijs te bepalen. ”

Woordvoerder Tom Hoven van rvo.nl

Conclusie definitief energielabel: kies de goedkoopste deskundige

In mijn test werd het definitieve label netjes binnen één dag geleverd. De prijs met factuur was €6 inclusief btw. Het definitieve label was gelijk aan het voorlopige label en is geldig tot 11-08-2025. Het definitieve label wordt door de deskundige officieel geregistreerd. Je kunt hierna het label altijd opvragen via www.energielabelvoorwoningen.nl, uitprinten en bij de notaris aan de kopers overhandigen.

Als we uitgaan van de reactie van de heer Hoven, dan maakt het dus niet uit welke deskundige je kiest. Er mag immers geen verschil zijn in de beoordeling, waardoor elke deskundige hetzelfde resultaat levert. Als we hier van uitgaan, dan kan je dus altijd de goedkoopste deskundige selecteren waardoor je al een definitief energielabel aanvraagt voor €1.

Definitief energielabel

Inhoudsopgave

Julie van de Poll Profielfoto
Marcella Strengholt Profielfoto
Paula Couwenbergh Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Een ouderwetse stoppenkast; gevaarlijk?

Er zijn nog vele woningen in Nederland met een verouderde meterkast. De ouderwetse stoppenkast met de oude zekeringen worden veelal ingeruild voor een moderne stoppenkast...

Prijsstijging bestaande koopwoningen neemt af

Uit cijfers van de NVM en het CBS blijkt dat de prijsstijging van bestaande koopwoningen afneemt. Volgens de cijfers van de NVM is de gemiddelde...

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli

Een rookmelder op elke woonverdieping Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke woonverdieping een rookmelder te hebben hangen. Hoe zit dat precies...