Geschreven door PUUR Makelaars
op
22-06-2020

Energielabel voor je woning nodig? Vraag deze dan voor eind 2020 aan

Aanvraag definitief energielabel wordt fors duurder

Elke woning die wordt verkocht heeft een definitief energielabel nodig. Dit label geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De verkoper is verantwoordelijk om dat label aan te vragen. Ontbreekt dit label bij de verkoop, dan riskeert de verkoper op dit moment een boete van €170. Het aanvragen van een energielabel kost nu slechts een aantal euro en kan in de meeste gevallen volledig online worden geregeld. Zie ook het onderzoek dat we hier eerder naar deden.

Update januari 2021: met ingang van 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel ingevoerd. Hoe dat werkt en hoe je deze kunt aanvragen lees je in het blogbericht: Alles over het nieuwe energielabel woning

Nieuw (duurder) energielabel per 1 januari 2021

Op 1 januari 2021 wordt waarschijnlijk een nieuw energielabel ingevoerd. Onderdeel van dit nieuwe label is dat een deskundige de woning fysiek zal inspecteren en het label bepaalt. De kosten zullen gemiddeld uitkomen op €190. Dit is een enorme prijsstijging ten opzichte van de huidige situatie.

Als je in 2020 een definitief energielabel aanvraagt, dan is dat 10 jaar geldig. Ook als het nieuwe label wordt ingevoerd.

Heb je dus plannen om de komende jaren te verhuizen, of heb je nog geen definitief energielabel? Vraag deze dan voor het einde van 2020 aan bij de Rijksoverheid via energielabelvoorwoningen.nl, zodat je dit label de komende 10 jaar kunt gebruiken. Hiermee bespaar je minstens €185.

Lees ook

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.