Geschreven door PUUR Makelaars
op
24-10-2022

Prijsstijging bestaande koopwoningen neemt af

Uit cijfers van de NVM en het CBS blijkt dat de prijsstijging van bestaande koopwoningen afneemt.
Volgens de cijfers van de NVM is de gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning in het derde kwartaal 425.000 euro. Dit is een daling van 5,8% ten opzichte van het tweede kwartaal in 2022. Ondanks deze daling is nog steeds ruim 64% van alle verkochte woning in het derde kwartaal (gemiddeld 3%) boven de vraagprijs verkocht.

Nieuwbouwwoningen komen uit op een gemiddelde transactieprijs van 496.000 euro. Dat is een prijsstijging van 8% vergeleken met het tweede kwartaal van 2022.

Lana Gerssen, waarnemend NVM-voorzitter, vakgroepvoorzitter Wonen en makelaar: “De cijfers van het derde kwartaal 2022 wijzen erop dat de extreem verhitte markt van de afgelopen 1,5 jaar een keerpunt heeft bereikt. Daarbij is de prijsdaling die we nu van kwartaal op kwartaal hebben gemeten relatief bescheiden, afgezet tegen de extreme prijsstijgingen van de afgelopen kwartalen.

Interessante cijfers uit het onderzoek van de NVM

  • Het aantal te koop staande woningen is in het derde kwartaal op kwartaalbasis flink toegenomen met 22% naar ruim 30.000 woningen.
  • De gemiddelde transactieprijs (-6,4%) van een tussenwoning komt uit op 376.000 euro.
  • De gemiddelde transactieprijs (-6,4%) van een hoekwoning komt uit op 405.000 euro.
  • 2-onder-1-kap woningen komen uit op een gemiddelde transactieprijs (-5,6%) van 458.000 euro.
  • De prijs van appartementen ging in een kwartaal tijd met een min van 5,9% naar 356.000 euro.
  • Vrijstaande woningen daalden met 3,9% op kwartaalbasis naar gemiddeld 637.000 euro.

Kopers moeten zich niet af laten schrikken

Klaas Knot van de Nederlandse Bank, reageerde recentelijk in een interview op de daling van de huizenprijzen. Deze daling is volgens hem vooral het gevolg van de oplopende hypotheekrente. Hierdoor wordt het voor mensen moeilijker om te lenen. Mensen moeten zich hier niet door af laten schrikken. Knot: “Je koopt een huis niet om erin te beleggen, maar om erin te wonen.” Ook geeft hij aan dat mensen kun koopplannen gewoon door kunnen zetten: “Maar misschien moet je dan alleen wat voorzichtiger bieden.

Meer info:

 

Is dit het juiste moment om te kopen, of te verkopen?

Ben je benieuwd of dit het juiste moment is om jouw woning te verkopen, of om een woning aan te kopen? Neem dan contact met ons op voor een gratis advies.

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.