Geschreven door PUUR Makelaars
op
07-12-2015

Woningmakelaar van het Jaar: waarom wij niet meededen

Woningmakelaar van het Jaar 2015Ook dit jaar organiseerde het vakblad Vastgoed de Woningmakelaar van het jaar verkiezing. In deze vierde editie werden in 7 categorieën prijzen uitgereikt aan makelaars die zich onderscheiden. Afhankelijk van de categorie werd de winnaar bepaald door consumentenstemmen, of door een vakjury.

Aan eerdere edities deed PUUR* Makelaars mee, maar dit jaar hebben wij niet meegedaan. Waarom niet?

Omdat het vooral bij de consumentenstemmen weinig betrouwbaar is. Onafhankelijke partijen als Funda en klantenvertellen.nl hebben een nagenoeg waterdicht beoordelingsprogramma. Hiermee meten makelaars de waardering van ECHTE opdrachtgevers aan wie ze diensten hebben geleverd.

Helaas werden deze metingen niet gebruikt, maar een (te) vrijblijvend beoordelingssysteem. We zagen eerder collega’s hun klanten aansporen om een stem uit te brengen door er een beloning aan te koppelen. Ook dit jaar kwam er een makelaar voorbij die een waardebon van € 500 zou verloten onder de stemmers. Daarnaast is de vraag hoeveel procent van de stemmers ook allemaal echt klant zijn, in plaats van vrienden, bekende en relaties.

Ook kan een makelaarskantoor met veel klanten, veel makkelijker meer stemmen krijgen. Voor een klein (heel goed kantoor) is het daarom onmogelijk om ooit te winnen.

Onafhankelijke beoordeling

Beter zou het zijn om gebruik te maken van bijvoorbeeld het eerdergenoemde beoordelingssysteem van Funda, of van een ander onafhankelijk beoordelingssysteem in de periode voorafgaand aan de verkiezing. Hierdoor krijg je al een meer realistisch beeld en wordt het in ieder geval transparanter. Als bij de volgende Woningmakelaar van het jaar verkiezing voor zo’n opzet wordt gekomen, doen wij zeker weer mee!

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.