Geschreven door PUUR Makelaars
op
06-08-2021

8 miljoen woningen in Nederland

Volgens het CBS telt Nederland sinds juni 8 miljoen woningen. Dat zijn 1 miljoen woningen meer dan in 2005.

De verhouding tussen het aantal inwoners en het aantal woningen is sterk veranderd. In 1921 was er voor iedere 4,8 inwoners een woning, honderd jaar later is er één woning voor elke 2,2 inwoners. Het gemiddeld aantal inwoners per woning is langzaam afgenomen. De 8 miljoen woningen huisvesten evenzoveel huishoudens.

Aantal woningen per provincie

De provincies met de grootste aantallen woningen zijn Zuid-Holland (ruim 1,7 miljoen woningen), Noord-Holland (bijna 1,4 miljoen) en Noord-Brabant (bijna 1,2 miljoen). In Flevoland staat het kleinste aantal woningen (176 duizend), gevolgd door Zeeland (bijna 189 duizend) en Drenthe (225 duizend). De gemeente Amsterdam telt de meeste woningen, ruim 454 duizend, 6 procent van alle woningen in Nederland.

Meeste woningen erbij in Amsterdam

In heel Nederland zijn er in de eerste helft van 2021 per saldo 39.000 woningen bijgekomen. Noord-Holland was de provincie waar de meeste woningen bijkwamen: bijna 8.000. In Zeeland kwamen er met 355 woningen het minste aantal woningen bij. Onder de gemeenten kwamen er in Amsterdam in de eerste helft van dit jaar per saldo de meeste woningen bij: bijna 4.000.

Woningtekort

Er blijft een groot tekort aan woningen. Het woningtekort wordt dit jaar geschat op 279.000 huizen volgens onderzoeksbureau ABF research. Het woningtekort is door de coronacrisis wel iets afgenomen.

Bronnen

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.