Uitleg over biedsystemen bij de (ver)koop van een woning

Wie een woning gaat kopen of verkopen, krijgt te maken met een biedsysteem. Het biedsysteem bepaalt de spelregels van de verkoop. Bij veel mensen is vaak onduidelijkheid omdat er verschillende biedingssystemen worden gebruikt en omdat er ook nog varianten mogelijk zijn. Het biedsysteem kan zelfs aangepast worden tijdens het verkoopproces. Hoe zit het nu precies?…

Een vrouw die aan een bureau zit voor meerdere computerschermen, glimlachend en een glas vasthoudend, met het bord "PUUR makelaars" op de muur achter haar.

Biedsystemen woning in Haarlem en AmsterdamWie een woning gaat kopen of verkopen, krijgt te maken met een biedsysteem. Het biedsysteem bepaalt de spelregels van de verkoop. Bij veel mensen is vaak onduidelijkheid omdat er verschillende biedingssystemen worden gebruikt en omdat er ook nog varianten mogelijk zijn. Het biedsysteem kan zelfs aangepast worden tijdens het verkoopproces. Hoe zit het nu precies?

1. Verkoop volgens het Haarlemse biedsysteem (A)

Als een woning in de verkoop is genomen en iemand brengt als eerste een serieus bod uit, dan krijgt die persoon de positie van eerste bieder. Tijdens de onderhandeling met de eerste bieder, kunnen andere geïnteresseerden de woning bekijken. Zij krijgen dan te horen dat er een openingsbod op de woning rust van de eerste bieder. Het bedrag en de naam van de eerste bieder wordt niet genoemd. Als er andere geïnteresseerden zijn, dan hebben zij de mogelijkheid om eenmalig een uiterst bod uit te brengen inclusief eventuele ontbindende voorwaarden.

De verkopende makelaar zal deze biedingen bespreken met de verkoper. Vervolgens krijgt de eerste bieder een uiterst verkoopvoorstel. Als deze hier op ingaat, zal de koopovereenkomst met hem worden gesloten. Heeft de eerste bieder geen interesse, dan is de verkoper vrij om met een van de andere geïnteresseerden een koopovereenkomst te sluiten.

Het biedsysteem A, wordt ook wel het Haarlemse biedsysteem genoemd.

2. Verkoop volgens het Amsterdamse biedsysteem (B)

Het Amsterdamse biedsysteem (ook wel biedsysteem B genoemd) werkt anders. De onderhandelingen starten pas als een bieder een tegenvoorstel krijgt van de verkoper. Tijdens deze fase zal er niet onderhandeld worden met andere geïnteresseerden. De bezichtigingen kunnen wel doorgaan. Als er meer bezichtigingen plaatsvinden, zal worden gemeld dat de verkoper in onderhandeling is. Bij interesse kan er éénmalig een bod worden uitgebracht. De verkoper kan pas met een andere geïnteresseerde gaan onderhandelen, als de onderhandelingen met de eerste bieder zijn mislukt.
Het is voor een tweede geïnteresseerde mogelijk om éénmalig een uiterst bod uit te brengen. Als dit bod beter is dan het bod van de eerste bieder, dan zal deze in de gelegenheid worden gesteld om een nieuw uiterst bod te doen.

Als er geen overeenstemming tussen partijen is, zijn zij niet aan elkaar gebonden. Als er onderhandeld wordt tussen twee partijen, mag een derde partij eenmalig één uiterst bod uitbrengen.

3. Verkoop volgens inschrijving

Bij verkoop volgens inschrijving, worden geïnteresseerden uitgenodigd om schriftelijk hun uiterst bod kenbaar te maken voor een specifieke datum. Op de opgegeven datum zal de verkoper het meest interessante bod accepteren.


Biedsystemen in de praktijk

Makelaar Onno Scholte over biedsystemen woningIn de praktijk wordt er meestal gekozen uit de genoemde drie biedsystemen: biedsysteem A, biedsysteem B en Verkoop volgens inschrijving. Op deze drie biedsystemen zijn ook weer variaties mogelijk. De verkoper bepaalt op ons advies het gewenste biedsysteem. Momenteel wordt er veel voor biedsysteem B gekozen. De verkoper heeft ook de mogelijk om tussentijds van systeem te wisselen. Soms zijn er namelijk zo veel belangstellenden, dat het moeilijk is om te bepalen wie de beste koper is. In dat geval kan de verkoper beslissen om de lopende onderhandelingen af te breken en de biedprocedure te wijzigen. We kunnen dan bijvoorbeeld overstappen naar Verkoop volgens inschrijving. Dit gebeurt uiteraard altijd in goed overleg met alle betrokken partijen.

Onno Scholte – Register Makelaar Taxateur bij PUUR* Makelaars


Meer weten over het biedsysteem?

Heb je vragen over het biedsysteem bij koop, of verkoop? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

[button link=”/contact/”]Meer informatie[/button]

Geef jouw huis meerwaarde, ontvang tips

Our exclusive content will keep you informed and help you make smart decisions when it comes to your property. Join now and start enhancing your home's value today!

Twee vrouwen in zakelijke kleding bespreken iets op een tablet in een kantoor met het bord "PUUR makelaars" aan de muur.