Geschreven door PUUR Makelaars
op
21-11-2018

Asbestvrij maken van daken steeds duurder

Asbestvrije daken

Eind 2024 moeten alle daken asbestvrij zijn volgens een besluit van de Tweede Kamer. Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is er in Nederland nog zo’n 80 miljoen vierkante meter dak met asbest. Huiseigenaren zijn verplicht om op eigen kosten voor 31-12-2024 hun dak te laten saneren als deze asbest bevat.

Subsidie vrijwel op

Eerder was er subsidie beschikbaar voor huiseigenaren om asbest daken te laten verwijderen, maar die pot is inmiddels vrijwel leeg. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven stelt geen nieuw budget beschikbaar. Volgens een recent onderzoek van Trouw zijn de prijzen om asbest te laten verwijderen flink gestegen. Het zou nu tussen de €150 en €250 per vierkante meter kosten, terwijl dat twee jaar geleden maximaal €160 was.

Verzekeraars en asbest daken

Er zijn ook diverse verzekeraars die asbesthoudende daken niet meer willen verzekeren, of de uitkering bij schade is lager. Hierdoor neemt de druk op huiseigenaren verder toe.

“Asbest verwijderen kost nu tussen de €150 en €250 per m2”

Kopen en verkopen

Ook bij de verkoop van een woning is een asbest dak erg ongunstig. Potentiële kopers willen niet op kosten worden gejaagd als zij na aankoop voor veel geld het dak moeten laten saneren. Twijfel je als koper? Laat dan naast een bouwkundige keuring, ook een asbestinventarisatie uit voeren. Koop je een woning met behulp van een aankoopmakelaar van PUUR* Makelaars, dan zullen zij je hier altijd over adviseren.

Nieuwe regelingen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou onderzoeken om er een vorm van financiering mogelijk is voor woningeigenaren die geen geld hebben voor de sanering. Of zo’n regeling / fonds er echt komt is onbekend. Er zal wel iets moeten gebeuren, want veel huiseigenaren kunnen een verplichte sanering niet zomaar betalen.

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.