Blog
Belangrijke veranderingen op de huizenmarkt in 2022

Belangrijke veranderingen op de huizenmarkt in 2022

Wat gaat er in 2022 veranderen op de huizenmarkt? Tijdens Prinsjesdag zijn de financiële plannen voor 2022 gepresenteerd. Welke van deze plannen hebben gevolgen voor huizenbezitters en voor verkopers en kopers? Dit moet je in ieder geval weten. ‣ Verdere verlaging aftrek hypotheekrente Mensen met een jaarinkomen hoger dan €69.398 hebben vanaf 1 januari 2022…

Inhoudsopgave

Wat gaat er in 2022 veranderen op de huizenmarkt?

Tijdens Prinsjesdag zijn de financiële plannen voor 2022 gepresenteerd. Welke van deze plannen hebben gevolgen voor huizenbezitters en voor verkopers en kopers?
Dit moet je in ieder geval weten.

‣ Verdere verlaging aftrek hypotheekrente

Mensen met een jaarinkomen hoger dan €69.398 hebben vanaf 1 januari 2022 minder hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage van de hypotheekrente daalt namelijk van 43%, naar 40%.

‣ Nationale Hypotheek garantie omhoog

Als je een hypotheek afsluit, dan kan dat in specifieke gevallen op basis van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Een hypotheek met NHG verkleint voor kopers de financiële risico’s. In 2022 zal de NHG-kostengrens stijgen van €325.000 naar €355.000.

De NHG wordt verhoogd vanwege de enorme stijging van de huizenprijzen. De kosten om een NHG-hypotheek af te sluiten gaan iets omlaag: van 0,7% naar 0,6%.

‣ Eigenwoningforfait daalt

Wie een eigen woning heeft, bouwt volgens de Belastingdienstvermogen op. Daarom moeten huiseigenaren bij hun belastingaangifte een bedrag bij het belastbare inkomen optellen. Dit is het eigenwoningforfait.

Het eigenwoningforfait daalt in 2022 van 0,50% naar 0,45% voor woningen tot €1.110.000. Hierdoor kan je meer hypotheekrente van de belasting aftrekken.

‣ Private lease auto krijgt meer invloed op hoogte maximale hypotheek

Als je een private lease auto bezit, dan telt dat mee voor het maximale hypotheekbedrag dat je aan kunt vragen. Nu wordt 65% van het contractbedrag gezien als schuld. Vanaf april 2020 wordt het complete bedrag gezien als schuld en vastgelegd bij het BKR.

‣ Start nationaal isolatieprogramma

Het kabinet start een nationaal isolatieprogramma. Hiervoor wordt een bedrag vrijgemaakt van 514 miljoen euro voor het isoleren van koopwoningen en huurhuizen. Het Rijk wil er met dit bedrag voor zorgen dat 20% meer koop- en huurwoningen beter worden geïsoleerd.

‣ Subsidie aanschaf hybride waterpomp

Naast het Nationale isolatieprogramma is er 288 miljoen euro gereserveerd voor subsidie van hybride waterpompen. Huiseigenaren kunnen een tegemoetkoming van €1.000 tot 2100 aanvragen voor de aanschaf van zo’n hybride waterpomp. Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat zowel via elektriciteit als gas warmte kan genereren.

‣ 1 miljard voor extra woningen

Tot 2031 is er €100 miljoen per jaar beschikbaar voor de bouw van nieuwe woningen. Gemeentes kunnen aanspraak maken op het geld om hiermee de bouwsector meer woningen te laten bouwen.

‣ Energierekening

In 2022 stijgt de belasting op gas en daalt de belasting op elektriciteit. Daarnaast wordt een stijging van de gasprijs verwacht ten gevolge van schaarse in Europa. Via een tool op de site van Milieucentraal.nl kan je berekenen welke gevolgen de belastingverandering op jouw kosten heeft. Let op: de eventuele prijsstijgingen van gas en energie worden hierin niet meegenomen.

Inhoudsopgave

Cisca Janssen Profielfoto
Suzanne Kebsch Profielfoto
Mariken van den Berg Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Slim investeren in je woning: welke verbeteringen zijn het meest rendabel?

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je woning, komen er tal van vragen naar boven: ‘Moet ik verhuizen of verbouwen? Welke investeringen zijn het...
Woonkamer woning

Creatieve ideeën voor meer ruimte in je woning

We hebben allemaal wel eens dat moment gehad waarop we verlangen naar meer ruimte in ons huis. Of het nu is omdat je net verhuisd...
Te koopbord PUUR* Makelaars

Vier redenen om geen aankoopmakelaar in te schakelen

Wanneer je een nieuwe woning wilt aanschaffen staat er een spannende periode voor de deur. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden. Waar wil...