Geschreven door PUUR Makelaars
op
01-11-2011

De kopers van nu zijn mensen die durven te leven

Ralf InterviewRalf van Schagen, partner van makelaarskantoor PUUR* Makelaars en tevens Register Makelaar Taxateur, gaf in het Haarlems Dagblad zijn mening over de beste plek om te wonen in Haarlem, de woningmarkt en over de toekomst van de makelaarswereld.

Het interview:

De beste plek om te wonen en waarom?

Voor mij is de beste plek om te wonen ’de Vijfhoek’. Eigenlijk is dit een dorp in de stad waar mensen elkaar kennen en nog gedag zeggen.

Wat is uw passie voor het makelaarsvak?

Alles wat met wonen te maken heeft maakt het vak interessant. De passie komt bij mij vanuit het hart. Dat is niet aan te leren. Je begrijpt het of je begrijpt het niet.

Meest bijzondere zakelijke transactie?

Dat zijn alle kopers van nu. Mensen die simpelweg vertrouwen hebben in zichzelf en niet bang zijn voor hetgeen we vrezen. De mensen die willen wonen en kijken naar het geschikte product en niet alleen of het meer waard of wellicht minder waard wordt. Kortom de mensen die durven te leven.

Wat is het pronkstukje van uw kantoor?

De inzet van iedereen die bij ons werkt en er dagelijks 100% voor gaat.

Mijn verwachting van de woonmarkt:

Om nu te voorspellen dat de woningmarkt voor veel woningen daalt is niet zo heel lastig. Ik hoor weinig over het waarom. Er zijn meerdere redenen maar een belangrijke,(niet alleen de bank) is het product zelf. Een huis is behalve een plek om te wonen ook een product. In de woningmarkt zijn veel producten zeer verouderd. Dit betekent dat het niet voldoet aan de kwaliteitseis van nu en er geïnvesteerd moet worden. De verkoper moet kritisch kijken naar zijn prijs en de koper moet gaan beseffen dat investeren in de woning loont. Veel kopers zoeken een uniek product dat helemaal klaar is. Een huis dat volledig af is (en te koop staat) is nu een schaarste goed en in de nabije toekomst helemaal. De vijver waar kopers nu in kunnen vissen is groot. Maar dan moet men de ’zin en moed’ vinden om te verbouwen. Marktvoordeel: in huidige markt mag je verbouwingen ’verrekenen’. De aankoop is scherper en na een verbouwing staat er een product dat eigenlijk schaars is. Eenvoudige uitkomst dus: Wie durft heeft toekomst!

Dit wil ik nog even kwijt:

De makelaardij bestaat over tien jaar in de huidige vorm niet meer. Daar hoef je niet voor te vrezen maar wel op anticiperen. Denk PUUR.

Originele publicatie: Haarlems Dagblad, redactie Goed Wonen 01-11-2011

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.