Blog
Gemeentelijke lasten stijgen in 2022...

Gemeentelijke lasten stijgen in 2022

Elk jaar ontvang je in het eerste kwartaal een aanslag voor gemeentelijke belastingen. Veel gemeentes hebben de belastingtarieven voor 2022 inmiddels op hun website gepubliceerd. Wil je dus niet wachten op de envelop, dan kan je nu al een inschatting maken van wat je in 2022 gaat betalen.

Inhoudsopgave

Elk jaar ontvang je in het eerste kwartaal een aanslag voor gemeentelijke belastingen. Deze aanslag betreft onder andere de onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, afvalstoffenheffing en de waterschapsbelasting. Het CBS verwacht dat de gemeenten dit jaar 11,5 miljard zullen ontvangen uit heffingen en belastingen. Dat is 2% meer dan in 2021 werd begroot. CBS: “De onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn de drie heffingen die het meest opbrengen. Samen zijn ze met 8,8 miljard euro in 2022 goed voor meer dan drie kwart van alle gemeentelijke heffingen.
De belastingen kunnen per gemeente en per waterschap verschillen.
Veel gemeentes hebben de belastingtarieven voor 2022 inmiddels op hun website gepubliceerd. Wil je dus niet wachten op de envelop, dan kan je nu al een inschatting maken van wat je in 2022 gaat betalen.

De WOZ-waarde van je woning heeft invloed op de OZB en waterschapslasten

Elke woningbezitter betaalt de onroerendzaakbelasting (ozb). De ozb is gekoppeld aan de WOZ-waarde van je woning. Omdat de huizenprijzen zijn gestegen, zal de ozb ook stijgen. Volgens het CBS is de stijging gemiddeld 4,4% in 2022. De tarieven voor de ozb zijn vastgesteld als een percentage van de WOZ-waarde. Zo rekent de gemeente Haarlem voor eigenaren 0,0788%. Heeft je woning een WOZ-waarde van € 500.000, dan betaal je dus 0,0788% van € 500.000 = € 349. Huurders betalen geen ozb.

Naast de onroerendzaakbelasting betaalt ook iedereen waterschapslasten. Huiseigenaren betalen een eigenaarsdeel dat is gekoppeld aan de WOZ-waarde van de eigen woning.

Wil je de WOZ-waarde van je woning weten? Deze kan je onder andere opvragen via het WOZ-waardeloket op www.wozwaardeloket.nl.

Verrekening bij verkoop

Als je jouw woning verkoopt, dan zal de notaris de gemeentebelasting (ozb) die je al hebt betaald verrekenen met de koper. Dat geldt ook voor eigenaarsdeel van de waterschapsbelasting. Je krijgt als verkoper dus geen geld terug van de gemeente voor je eerder betaalde gemeentebelasting, maar van de koper.

Meer info

Inhoudsopgave

Vanessa Kraan-Vermeer Profielfoto
Femmy Scholte Profielfoto
Anne-Fleur Minderhoud Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Slim investeren in je woning: welke verbeteringen zijn het meest rendabel?

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je woning, komen er tal van vragen naar boven: ‘Moet ik verhuizen of verbouwen? Welke investeringen zijn het...
Woonkamer woning

Creatieve ideeën voor meer ruimte in je woning

We hebben allemaal wel eens dat moment gehad waarop we verlangen naar meer ruimte in ons huis. Of het nu is omdat je net verhuisd...
Te koopbord PUUR* Makelaars

Vier redenen om geen aankoopmakelaar in te schakelen

Wanneer je een nieuwe woning wilt aanschaffen staat er een spannende periode voor de deur. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden. Waar wil...