Blog
Help, ik heb een tuin

Help, ik heb een tuin

Handige tips om alles uit je tuin te halen Voor veel mensen is een grote groene tuin een droom, maar aanleg en onderhoud valt in de praktijk vaak tegen. Vooral als je geen groene vingers hebt en je ook beperkt in je tijd zit voor het onderhoud. Om je tuinleven wat makkelijker te maken, hebben…

Inhoudsopgave

Handige tips om alles uit je tuin te halen

Voor veel mensen is een grote groene tuin een droom, maar aanleg en onderhoud valt in de praktijk vaak tegen. Vooral als je geen groene vingers hebt en je ook beperkt in je tijd zit voor het onderhoud. Om je tuinleven wat makkelijker te maken, hebben we twee professionals om de nodige tips gevraagd.

Tips van hovenier Hans Koning

Impressie tuinWe spreken met Hans Koning van Hoveniersbedrijf Hans Koning uit Heemskerk. Koning heeft 21 mensen in dienst en zit al jaren in het vak. Hij heeft geen website en is niet actief op sociale media. Hoe komt Konings aan nieuwe klanten? “Nieuwe klanten komen hoofdzakelijk binnen via mond-tot-mond reclame” Dat is volgens Hans dan ook meteen het antwoord op de vraag hoe je een goede hovenier kunt vinden. Koning: “Vraag in je netwerk, of tijdens een feestje wie zijn/haar tuin heeft verzorgd en hoe dat is bevallen. Als een aantal mensen dezelfde hovenier noemen, weet je wie je uit moet nodigen. En als je met een hovenier spreekt, let dan ook goed op of je een klik hebt. Dat is erg belangrijk!

Wat doet een hovenier precies?

Je kunt een hovenier o.a. inschakelen voor het aanleggen van je en voor het onderhoud van je tuin. Wat dat laatste betreft werken wij veel met abonnementen. We spreken dan een vaste dag af. Dan komen we langs om bijvoorbeeld het gras te maaien, of om het afgesproken onderhoud uit te voeren. Afhankelijk wat je allemaal gedaan wilt hebben, is het goed betaalbaar. Hou rekening met zo’n €45 per uur excl. BTW.

Wat betreft het grasmaaien. Kan je niet beter een paar maairobots in de tuin zetten?

Het inzetten van robots klinkt mooi, maar hebben in de praktijk vaak veel onderhoud nodig.

Wat zijn belangrijke momenten qua tuinonderhoud in het jaar?

In het voorjaar is het belangrijk om het gras te verticuteren. Simpel gezegd: het gazon beluchten. Met dit proces snijden we de bovenste laag van de grasmat af, waardoor we mos en plantenresten verwijderen. Na het beluchten krijgt het gras weer voldoende voedingsstoffen, licht en vocht, waardoor het beter kan groeien. Daarnaast is dit hét moment om de tuin te bemesten, om de zomer plantjes te planten en om de terrassen schoon te maken. Tijdens de zomermaanden juli en augustus zijn we vooral veel bezig met snoeien. Rond september is het weer tijd om het gras te beluchten en om de tuin opnieuw te bemesten. In de winter zijn we vooral weer actief met het snoeien.

Het wordt steeds droger in Nederland. Hoe moeten we daar mee omgaan?

Laat een goede beregeningsinstallatie plaatsen. Wij werken veel samen met het bedrijf Sapor om dit te realiseren. Zorg in ieder geval dat je installatie een computer heeft, waardoor je de beregening goed in kunt stellen. Na installatie hoef je niet meer in de weer met slangen en ook je buurman hoeft niet meer je tuin te sproeien als je op vakantie bent. Daarnaast zorgt een goede installatie voor een effectieve beregening waardoor je geen water verspilt. Ideaal!

Wat zijn veelgemaakte fouten in de tuin?

Veel mensen denken dat ze het huis door moeten laten lopen in de tuin. Dat is ook wat je vaak ziet tv-programma’s. Dat vind ik onzin. Je kunt wel het karakter van het huis in de tuin terug laten komen, maar laat het huis het huis en de tuin de tuin.

Wat kan je tegen mollen doen?

Wat goed werkt is het aanbrengen van mollendoek voordat je het gras laat leggen. Een andere optie is om de mollen te vangen.

Heb je nog een tip tegen onkruid?

Als je op een milieuvriendelijke manier je terras onkruidvrij wilt maken, kan je het beste kokend heet water gebruiken. Hierdoor sterft het zichtbare deel van het onkruid af en na verloop van tijd ook de wortels.

Wat zijn de tuintrends dit jaar? En wat kan absoluut niet meer?

Op dit moment zie je vooral grote tegels, hardhout, veranda’s, combinatie van grind en tegels. Alles is vrij strak. Wat echt niet meer kan zijn die lelijke grindtegels uit de jaren 70.
 

Meer informatie:
Logo Hoveniersbedrijf Hans Koning
Hoveniersbedrijf Hans Koning
E-mail: hans-koning@planet.nl

 

Tips van tuinontwerper Maarten de Groote

Maarten de Groote is tuinontwerper. De juiste persoon dus om de nodige vragen aan te stellen.

Wat doet een tuinontwerper precies?

Een tuinontwerper is iemand die een tuin ontwerpt dan wel herinricht en daarbij rekening houdt met de wensen van de klant en de mogelijkheden die de tuin te bieden heeft. Een tuinontwerper houdt zich bezig met tuinen maar ook met dakterrassen, patio’s of landschapsarchitectuur.

Wanneer heb ik jou nodig?

Een tuinontwerper komt in beeld wanneer mensen advies willen hebben hoe zij hun tuin het beste kunnen inrichten dan wel ontwerpen. Een tuinontwerper gaat vervolgens creatief aan de slag en maakt een origineel en vakkundig (her)ontwerp van de tuin. Hierdoor kunnen mensen jarenlang van hun tuin genieten.

Wat is jouw mooiste ontwerp ooit?

Ik kan niet een ontwerp er uit pikken. De diversiteit in opdrachten maakt het werk juist leuk. Zo heb ik recentelijk de patio en buitengebied van het nieuw geopende Amsterdam Olympic hotel ontworpen. Dit vraagt weer een andere benadering dan een particuliere tuin en maakt het werk zo uitdagend.

Voorbeeld tuinontwerp


Vraag klant

De vraag van de klant was: ontwerp een tuin die kindvriendelijk is, met duurzame materialen en een plek in de tuin waar je tot rust kunt komen. De tuin moet een relatief strakke uitstraling hebben met veel groen er in.

Oplossing van Maarten

Na de eerste kennismaking, waarin de wensen van de klant naar voren zijn gekomen, ben ik het huis en de tuin in de 3D gaan zetten. Hierdoor kregen ze een goed beeld van hoe de tuin er uit zou komen te zien en hoe het past binnen het geheel. Hierna is de tuin gerealiseerd op basis van het 3D-ontwerp.

De tekening van de nieuwe tuin:

Tekening van de nieuwe tuin

De oude situatie en de 3D-tekening van de nieuwe situatie:

Oorspronkelijke situatie 3D-tekening van de tuin

De nieuwe situatie op basis van het ontwerp:

Nieuwe situatie Nieuwe situatie


Wat zijn de tuintrends volgens Maarten?

De tuintrends van dit seizoen zijn een mix van organisch en strak met veel groen. De duurzame materialen zie je veel naar voren komen. Er moet geleefd kunnen worden in de tuin. Denk hierbij aan veranda’s, een buitenkeuken maar ook een groentetuintje, kruiden of kas zie je veel terugkomen.

En wat kan echt niet meer?

Iedereen heeft zijn eigen wensen maar een tuin volledig dichtstraten is toch wel een no go. Daar heb je geen tuinontwerper voor nodig.

Onmisbare tips van Maarten voor mensen die aan de slag willen gaan met hun tuin:

  1. Laat je adviseren door een professional.
  2. Laat de tuin in 3D ontwerpen om een optimaal beeld te krijgen van hoe de tuin er uit kan komen te zien.
  3. Zet al je wensen eens op een rijtje. Waar moet de tuin volgens jou aan voldoen? Wat wil je graag maar ook wat wil je liever niet?

En tips voor mensen met een balkon?

  1. Verticaal tuinieren; werk in hoogte met beplanting.
  2. Indien je weinig ruimte hebt; hang een tafel aan de balkonrand.
  3. Een bloembak op wieltjes kan handig zijn om flexibel met de ruimte om te gaan.

 

Meer informatie:
Logo  Maarten de Groote - Tuin ontwerp
Maarten de Groote – Tuin ontwerp
Website: www.maartendegroote.nl
E-mail: maarten@maartendegroote.nl

 

Inhoudsopgave

Mariken van den Berg Profielfoto
Suzanne Kebsch Profielfoto
Vanessa Kraan-Vermeer Profielfoto
Olaf Severijnse Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Slim investeren in je woning: welke verbeteringen zijn het meest rendabel?

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je woning, komen er tal van vragen naar boven: ‘Moet ik verhuizen of verbouwen? Welke investeringen zijn het...
Woonkamer woning

Creatieve ideeën voor meer ruimte in je woning

We hebben allemaal wel eens dat moment gehad waarop we verlangen naar meer ruimte in ons huis. Of het nu is omdat je net verhuisd...
Te koopbord PUUR* Makelaars

Vier redenen om geen aankoopmakelaar in te schakelen

Wanneer je een nieuwe woning wilt aanschaffen staat er een spannende periode voor de deur. Er zijn veel keuzes die gemaakt moeten worden. Waar wil...