Blog
Voorkom een inbraak

Voorkom een inbraak

De beste tips om je woning te beschermen tegen een inbraak De nachtmerrie van elke huiseigenaar: thuiskomen en ontdekken dat er (tijdens de vakantie) is ingebroken. Voorkomen kan je het niet, maar je kan wel de nodige maatregelen nemen om het risico op een inbraak te verminderen. PUUR* Makelaars geeft je de belangrijkste tips. 1. Investeer…

Inhoudsopgave

De beste tips om je woning te beschermen tegen een inbraak

De nachtmerrie van elke huiseigenaar: thuiskomen en ontdekken dat er (tijdens de vakantie) is ingebroken. Voorkomen kan je het niet, maar je kan wel de nodige maatregelen nemen om het risico op een inbraak te verminderen. PUUR* Makelaars geeft je de belangrijkste tips.

  1. Investeer in goede sloten en goed hang- en sluitwerk
  2. Zet inbrekers in het zonnetje
  3. Maak van je woning geen etalage
  4. Beschrijf je bezittingen
  5. Voorzie elektronica van opsporing software
  6. Zet niet je huisadres in de navigatiesoftware
  7. Verstop sleutels niet onder de deurmat of in de pot van een plant
  8. Maak het inbrekers moeilijk
  9. Zet je fietsen op slot
  10. Blijft de auto achter: laat deze dan af en toe verplaatsen
  11. Vraag buren om een oogje in het zeil houden
  12. Maak je koffer anoniem
  13. Neem de tijd om te vertrekken
  14. Wek de indruk dat er iemand thuis is
  15. Zwijg op de Sociale media
  16. Gebruik geen e-mail afwezigheidsmelding
  17. Pas op voor de hond
  18. Plaats een camera
  19. Sluit je aan op een WhatsApp-groep
  20. Installeer een alarm

1. Investeer in goede sloten en goed hang- en sluitwerk

Erg voor de hand liggend, maar vaak wel relevant: investeer in goede sloten en goed hang- en sluitwerk. Hierbij kan je het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) als uitgangspunt nemen. Heb je hierbij hulp nodig? Schakel dan een PKVW-bedrijf in. Zij kunnen jouw woning controleren op inbraakveiligheid en geven je advies over zwakke plekken

Ga je zelf aan de slag om de beveiliging te verbeteren? Maak dan gebruik van de PUUR* CARD en krijg 10% korting bij Fixet vestiging Haarlem Zijlweg.

2. Zet inbrekers in het zonnetje

Een van de meest effectieve middelen om inbraak tegen te gaan is verlichting. Dieven werken graag in het donker en lopen vaak door als je woning goed verlicht is. Werk binnen met tijdschakelaars en overweeg om buiten ook lampen op te hangen. Hiervoor kunnen lampen worden gebruikt met een schemerschakelaar die automatisch aangaan als het donker wordt. Je kan natuurlijk ook lampen met een bewegingsmelder ophangen. Zorg dat lampen op een plek hangen die lastig bereikbaar zijn, zodat ze niet snel te vernielen zijn.

3. Maak van je woning geen etalage

Zorg dat er geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Een dure laptop op de woonkamertafel, of een iPad in de vensterbank is vragen om moeilijkheden. Maak het zo onaantrekkelijk mogelijk. Berg kleine waardevolle spullen op in een kluis die goed is verankerd.

4. Beschrijf je bezittingen

Mocht je toch het slachtoffer worden van een inbraak, dan kan je de opsporing effectiever maken door je spullen vooraf te registreren. Dit helpt je ook bij het claimen van schade bij je verzekeringsmaatschappij. Gebruik bijvoorbeeld het kostbaarhedenregistratieformulier van het Politiekeurmerk om je bezittingen te beschrijven. Ook kan je de tool DNA Profiel Sieraden gebruiken om je sieraden te beschrijven. Fotografeer ook altijd je kostbare bezittingen. Leg naast sieraden een liniaal, zodat de afmetingen goed zichtbaar zijn.

Vind mijn telefoon

5. Voorzie elektronica van opsporing software

Voorzie apparaten met GPS van software waarmee je de locatie op kunt sporen. Gebruik bijvoorbeeld voor je  iPad, iPhone en Mac Zoek mijn iPhone of Prey.

6. Zet niet je huisadres in uw navigatiesoftware

Als je met de auto op vakantie gaat, stel dan niet je huisadres in als “thuis”. Als je navigatiesoftware, of auto wordt gestolen zou anders direct duidelijk zijn dat je niet thuis bent en waar je “thuis” is.

7. Verstop sleutels niet onder de deurmat of in de pot van een plant

Verstop geen sleutels onder de deurmat, in de bloempot of op andere plekken. Nu we het toch over sleutels hebben: heb je de sleutel van je buren gekregen, hang daar dan geen labeltje aan. En vraag je buren om ook geen label te hangen aan je sleutel. Anders maak je het inbrekers wel heel makkelijk.

8. Maak het inbrekers moeilijk

Veel inbrekers verschaffen zich toegang tot een woning via de eerste verdieping. Zorg dan ook dat er geen materiaal voorhanden is, waarmee inbrekers makkelijk op de eerste verdieping kunnen komen. Denk aan vuilcontainers, banken, ladders en trapjes. Berg deze goed op, of leg ze vast.

9. Zet je fietsen op slot

Heb je fietsen in je tuin of schuur staan? Zet ze op slot en leg de sleutels uit het zicht.

10. Blijft de auto achter: laat deze dan af en toe verplaatsen

Staat je auto voor de deur: vraag dan of de buurman deze af en toe wil verplaatsen. Berg de sleutel van je auto in ieder geval altijd goed op, zodat deze niet voor het grijpen ligt!

11. Vraag buren om een oogje in het zeil houden

Laat aan betrouwbare mensen weten dat je op vakantie gaat en vraag of zij een oogje in het zeil willen houden. Zorg ook dat zij je kunnen bereiken in geval van calamiteiten.

12. Maak je koffer anoniem

Hang geen adreslabel aan de buitenkant van je koffer! Als je jouw koffer snel wilt herkennen, plak dan een bijzondere sticker op je koffer of doe een gekleurd touwtje om het handvat.

13. Neem de tijd om te vertrekken

Meestal is het vertrek een gehaaste bezigheid. Dwing jezelf om hiervoor de tijd te nemen! Maak vooraf een checklist en neem ook echt de tijd om die checklist af te werken, dan ga je in ieder geval al met minder stress op vakantie. Niets is namelijk zo irritant om je in het vliegtuig af te vragen, of de achterdeur nu wel of niet op slot zit. Voer altijd een visuele check uit voordat je weggaat. Loop rustig door en om het huis en kijk of alle ramen en deuren zijn gesloten. Vergeet ook niet je schuur af te sluiten en de poortdeur als je die hebt. Draai deuren ook echt op slot en verwijder sleutels uit de sloten. Berg sleutels uit het zicht op.

14. Wek de indruk dat er iemand thuis is

Er gaat al jaren een gerucht dat inbrekers een stokje tegen de deur leggen (of een elastiekje om de deurknop). Staat dat stokje er na een paar dagen nog, dan is het duidelijk dat de bewoners niet thuis zijn. Vraag dan ook aan een betrouwbaar iemand (vrienden, familie, buurman, etc.) om regelmatig even een kijkje in je woning te nemen. Laat deze persoon de post achter de voordeur weghalen. Zorg dat de stapel kranten en post niet zichtbaar is. Is je woonkamer zichtbaar vanaf de weg, vraag dan ook of die persoon af en toe iets verandert. Verplaats kopjes, leg een krant op de tafel, sluit eens de gordijnen, etc. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat er regelmatig iemand thuis is. Laat ook wat speelgoed slingeren in de tuin.

sociale media inbraak

15. Zwijg op de Sociale media

Ontzettend leuk natuurlijk om je vrienden en familie via sociale media op de hoogte te houden van alles wat je meemaakt. Foto’s en video’s op twitter, facebook en instagram: erg handig voor inbrekers. Als je een status update plaats van je mooie uitzicht, is direct duidelijk dat je op vakantie bent. Plaats deze updates pas na terugkomst en vertel dan pas dat je uitzicht prachtig was!
Wil je toch updates plaatsen tijdens je vakantie, zorg dan dat je locatie niet staat vermeld bij je berichtje. Anders kunnen mensen alsnog zien dat je die post vanuit Zuid-Frankrijk hebt gedaan.

16. Gebruik geen e-mail afwezigheidsmelding

Stel bij voorkeur niet je e-mail afwezigheidsmelding in en spreek ook geen ik-ben-op-vakantie-voicemail in. Laat dus niet weten dat je op vakantie bent, of hou het vaag.

17. Pas op voor de hond

Honden hebben het vaak direct in de gaten als er iemand rond je huis beweegt en maken dan geluid. Honden zijn daarom niet het lievelingsdier van inbrekers. Sommige mensen hangen daarom een bordje aan hun hek: pas op de voor de hond. Ook al hebben ze geen hond! Er zijn trouwens ook elektrische apparaten te koop die op beweging reageren en dan het blaffen van een hond nadoen.

18. Plaats een camera

Steeds meer mensen plaatsen camera’s in en om hun huis. Dit zal deels afschrikken, maar het zal vooral voor bewijs kunnen zorgen als je toch het slachtoffer wordt van een inbraak, of een poging tot inbraak. Laat je goed adviseren en zorg dat je een camera gebruikt die goede opnames maakt. Ook ‘s-nachts. Je kunt ook een zogenaamde IP-camera overwegen. Deze kan je vaak verbinden met je smartphone, zodat je direct een melding op je telefoon krijgt als er beweging wordt gedetecteerd. Ook kan je dan vaak zelf meekijken via een app om te zien wat er aan de hand is.

19. Sluit je aan op een WhatsApp-groep

In veel buurten zijn er WhatsApp-groepen beschikbaar waar bewoners elkaar op de hoogte houden van verdachte situaties. En niet zonder reden, want in buurten met een actieve WhatsApp-groep zijn minder inbraken! Zoek uit of jou buurt al een WhatsApp-groep heeft en sluit je aan. Nog geen groep? Overweeg om er een te starten. Zie ook onze tips over WhatsApp-groepen.

20. Installeer een alarm

Een alarm is een beproefd middel om inbrekers af te schrikken. Enerzijds qua preventie en anderzijds bij een daadwerkelijke inbraak. Er zijn tegenwoordig veel draadloze systemen te koop, waardoor je ook geen aparte leidingen meer hoeft te trekken. Sommige systemen kan je ook direct verbinden met een speciale meldkamer die in actie komen als jouw alarm afgaat.

Bronnen:

Zie ook:

Inhoudsopgave

Rutger Spiering Profielfoto
Mariken van den Berg Profielfoto
Suzanne Kebsch Profielfoto
Vanessa Kraan-Vermeer Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Tips voor duurzaam wonen en duurzaam leven

Begin bij jezelf Vrijwel iedereen realiseert zich dat we iets moeten doen om het milieu te helpen. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen,...

Statistieken van je woning bekijken

De statistieken van je woning op puurmakelaars.nl bekijken Als PUUR* Makelaars de verkopende makelaar van jouw woning is, dan zal jouw woning ook op puurmakelaars.nl worden gepubliceerd....

Je woning koel houden tijdens warme dagen

Het lijkt of het steeds warmer wordt in Nederland. Het ene na het andere warmterecord sneuvelt. Wat kan je doen om je woning koel te...