Geschreven door PUUR Makelaars
op
20-12-2019

Voorspellingen woningmarkt 2020

Wat zijn de financiële verwachtingen voor de woningmarkt in 2020? We kijken naar de voorspellingen van een aantal banken en hypotheekbemiddelaars om zo een goed beeld te krijgen.

Voorspellingen woningmarkt 2020 van de Rabobank

  • De huizenprijzen zullen in 2020 stijgen met 4,5%
  • In Flevoland stijgen de huizenprijzen het hardst.
  • In 2020 verwachten we 210.000 verkopen.
  • Het woningtekort loopt verder op: in de Randstad staan ongeveer 179.000 huizen te weinig en in heel Nederland komen we ongeveer 300.000 woningen tekort.

Voorspellingen rente op hypotheekleningen

De ABN-AMRO verwacht dat de rente op hypotheekleningen licht gaat dalen: “De kans dat de rente op hypotheekleningen met een korte looptijd licht gaat dalen, is groter geworden. De verwachting is dat de rente op hypotheekleningen met een lange rentevaste looptijd langer laag blijft en mogelijk daalt.”

Een verdere daling wordt bevestigd door een van de grote Nederlandse hypotheekbemiddelaars:
“Hoewel de rentes al flink gedaald zijn dit jaar, verwachten wij dat aan de daling in 2020 nog geen einde zal komen. Dat komt grotendeels door het beleid van de Europese Centrale Bank, de ECB. Om de inflatie te stimuleren, kopen zij maandelijks op grote schaal obligaties op. Dit drukt de kapitaalmarktrentes. Nu de inflatie met één procent nog steeds ruim onder het streefpercentage van twee procent zit, verwachten wij dat de ECB zal aankondigen nog meer obligaties te gaan opkopen. Dit zal zorgen voor nog verder dalende rentes.”

Bronnen

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.