Blog
Informatie delen met je buren via een besloten facebook groep

Informatie delen met je buren via een besloten facebook groep

Via een besloten facebook groep informatie delen met je buren Bijna iedereen is lid van facebook. Daarom is het ook een zeer geschikt sociaal netwerk om informatie uit te wisselen met je buren. Dit kan bijvoorbeeld via een besloten facebookgroep. Hoe pak je zoiets aan? Facebook groepen Naast de persoonlijke profielen en de facebook fanpages,…

Inhoudsopgave

Via een besloten facebook groep informatie delen met je buren

Bijna iedereen is lid van facebook. Daarom is het ook een zeer geschikt sociaal netwerk om informatie uit te wisselen met je buren. Dit kan bijvoorbeeld via een besloten facebookgroep. Hoe pak je zoiets aan?

Facebook groepen

Facebook groepen

Naast de persoonlijke profielen en de facebook fanpages, heb je op facebook ook de mogelijkheid om groepen aan het maken. Een groep is een verzamelplaats waar met mensen kan praten over gedeelde interesses. Sommige groepen zijn openbaar en voor sommige groepen moet je eerst toestemming vragen om lid te worden. Dat laatste heet een besloten groep. Benieuwd welke groepen er zoal zijn? Kijk dan maar eens op www.facebook.com/groups.

Groepen voor buurtbewoners

Groepen worden ook regelmatig gebruikt door buurtbewoners om onderling informatie uit te wisselen. Bijvoorbeeld over veiligheid en de omgeving, maar ook over allerlei andere zaken die betrekking hebben op de buurt en de bewoners. Het is makkelijk, informeel en een leuke manier om je buren te leren kennen. Daarnaast hoef je geen “vrienden” te worden met je buren om toch informatie met elkaar uit te kunnen wisselen.

Zelf een besloten facebookgroep maken voor jouw buurt

facebook groep maken

Het maken van een besloten facebookgroep is niet ingewikkeld. Dit doe je als volgt:

  1. Log in op facebook.
  2. Klik rechtsboven op het pijltje omlaag en kies voor de optie Groep maken.
  3. Hierna kan je de naam opgeven voor je groep en direct al mensen toevoegen aan de groep. Sterker nog, je moet minimaal één persoon toevoegen. Tot slot kan je in deze stap kiezen voor het type groep. Je hebt de keuze uit: Openbare groep, Besloten groep en Geheime groep. Kies bij voorkeur de besloten groep, of de geheime groep. Bij de besloten groep kan iedereen op facebook zien dat de groep bestaat en welke mensen lid zijn, alleen moeten ze toestemming vragen om lid te worden. De geheime groep is alleen zichtbaar voor leden.
  4. Hierna kan je een pictogram kiezen voor je groep. Deze wordt op diverse plaatsen getoond. Bijvoorbeeld naast de naam van de groep.
  5. Je groep is nu aangemaakt. Pas eventueel de headerfoto aan, zodat de groep persoonlijk wordt. Bijvoorbeeld een leuke foto uit de buurt. De ideale afmeting is 784 x 250 pixels.
  6. Voeg ook een beschrijving toe, waarin duidelijk staat vermeld waar de groep over gaat en voor wie deze is bedoeld.

Gefeliciteerd. Je groep is gemaakt.

Mensen uitnodigen voor je groep

Je groep komt natuurlijk pas echt tot leven als zoveel mogelijk mensen uit de buurt lid worden. Dit kan onder andere via e-mail, of via de groep zelf.

Buurtbewoners uitnodigen via e-mail

Je kunt mensen die je kent, een e-mail sturen om ze uit te nodigen om naar je groep te gaan en om een verzoek tot lidmaatschap in te dienen. Als ze dat doen krijg jij een e-mail met dat verzoek dat je dan alleen nog maar hoeft te accorderen.

Kies een mooie naam voor je groep

Als je mensen op deze manier wilt verwijzen, dan is het handig als je groep een mooie link heeft. Standaard is dit zoals als: www.facebook.com/groups/1441056445920051/ Hoe wijzig je dit?

  1. Ga naar je groep. Dit kan via een link in de linker kolom, of direct via de link www.facebook.com/groups/?category=membership.
  2. Klik in de headerfoto op … en kies voor de optie Groepsinstellingen bewerken.
  3. Ga naar de instelling Web- en emailadres en klik op de knop Adres aanpassen.
  4. Kies een duidelijke naam. Bijvoorbeeld Vondelbuurt en klik op Adres aanpassen. Als de naam al is vergeven, krijg je een melding en moet je een andere naam kiezen.
  5. Klik op de knop Opslaan.
  6. Vraag nu je groep opnieuw op en je ziet je nieuwe link. In dit voorbeeld www.facebook.com/groups/vondelbuurthaarlem.

Deze “mooie” link kan je naar mensen e-mailen.

Buurtbewoners uitnodigen via de groep

Uiteraard kan je ook mensen direct uitnodigen via jouw groep. Deze mensen krijgen hiervan een bericht met de vraag om dit te accepteren. Als ze dat doen, zijn ze direct lid van de groep.

  1. Log in op je groep en klik op het tabblad Leden.
  2. klik op de knop + Toevoegen.
  3. Tik de naam in van de persoon die je wilt toevoegen. Dit kan via de naam, of e-mailadres.
  4. Zit de persoon in je netwerk, dan kan je de foto aanklikken.
  5. Klik hierna op Toevoegen.

Als beheerder kan je mensen ook verwijderen. Klik hiervoor op het tandwiel achter de gewenste naam en kies voor de optie Uit groep verwijderen.

Alle leden van de groep zien de berichten van de groep op hun eigen timeline en kunnen uiteraard ook reageren op de berichten. Leden kunnen ook zelf berichten plaatsen als dat zo is ingesteld door de beheerders.

Medebeheerders maken

Beheerder maken

Je kunt meerdere mensen toewijzen als beheerder of moderator. Deze mensen krijgen dan extra rechten waarmee ze bijvoorbeeld lidmaatschapsverzoeken kunnen goedkeuren, of berichten kunnen verwijderen. Wil je weten wat het verschil is tussen de beheerder en de moderator. Kijk dan op deze pagina met uitleg.

Via het tabblad Leden kan je de gewenste leden opzoeken. Klik hierna op het tandwiel achter de naam en kies voor de optie Beheerder maken of Moderator maken.

Uit de praktijk: facebookgroep Twentyfifty-ONE

twentyfitfy

Voor de plaats Overveen heeft John-Peter de besloten facebookgroep Twentyfifty-ONE opgericht. We zochten contact met Peter en stelde hem een aantal vragen.

Wanneer heb je de groep opgericht?
“Ik weet het niet meer precies, maar denk dat het nu ca. 5 jaar geleden is. Ondertussen zijn er bijna 900 Overveeners lid.”

Waarom ben je met de groep begonnen?
“Ik kom zelf uit een dorp en het viel me op dat mensen uit de straat elkaar soms niet eens herkenden. Heb 10 jaar geleden de straat bbq in het leven geroepen. Een activiteit die nu nog steeds om de 2 jaar in de Vrijburglaan wordt gehouden en ook in andere straten in Overveen. Zo’n groep leek me een mooi platform om elkaar te helpen en om zo ook meer dorpsgenoten te leren kennen.”

Kost het je veel tijd?
“Beheerder zijn kost geen tijd. Enige wat je moet doen is mensen die zich aanmelden goedkeuren.”

Jullie groep is een besloten groep, waarom heb je daar voor gekozen?
“De groep is vooral bedoeld om het dorpsgevoel te versterken, dus vooral voor Overveen. Bij een besloten groep kan je beter de inhoud bewaken. Tevens is alles wat je er plaatst alleen zichtbaar voor leden van de groep. Anderen hoeven b.v. niet te weten als je op vakantie bent.”

Hoe bepaal je of iemand lid mag worden?
“Deze groep is bedoeld voor mensen die op de een of andere manier gelieerd zijn aan Overveen. Bijvoorbeeld als ze er wonen, er werken, er familie hebben, etc. Bij een aanvraag kijk ik bijvoorbeeld als er reeds meerdere vrienden lid zijn van de groep. Dat is vaak een goede graadmeter. Af en toe een check op LinkedIn, of ik bekijk het profiel (foto’s) en berichten op Facebook om te zien of er geen gekke dingen tussen zitten. Geen heel strikt beleid. Hoeft ook niet zolang er geen gekke dingen in de groep worden gepost.”

Wat is het meest opmerkelijke bericht geweest en waarom?
“Mensen die op vakantie waren, waar wat ‘activiteit’ rond het huis werd waargenomen door de overburen. Via de groep hebben we er voor gezorgd dat de auto even werd geplaatst en er af en toe wat lichten aan waren. Verder wordt de groep veel gebruikt voor spullen die mensen niet meer nodig hebben. Of tegenovergesteld. In dat geval vragen mensen vooral voor kinderen, speelgoed, kleren etc.. Ook vaak verzoeken om verzamelingen compleet te krijgen van de vele supermarktacties. Oppas gevraagd, tips voor loodgieters, etc. De lokale ondernemers gebruiken het platform ook om reclame te maken, wat op zich natuurlijk ook prima is.”

Wat zijn jouw belangrijkste tips als iemand een buurtgroep aan wil maken?

  • “Geef duidelijk het doel aan van de groep en maak het een gesloten groep.”
  • “Zorg ervoor dat het niet gebruikt wordt voor kijk mij eens berichten“.
  • “Ook als is het een besloten groep is deel telefoonnummers en adressen altijd via een persoonlijk bericht in Messenger.”

Zie ook

Inhoudsopgave

Onno Scholten Profielfoto
Michiel Clous Profielfoto
Wendy M. Veldhuis Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Voorkom een inbraak

De beste tips om je woning te beschermen tegen een inbraak De nachtmerrie van elke huiseigenaar: thuiskomen en ontdekken dat er (tijdens de vakantie) is ingebroken....

Tips voor duurzaam wonen en duurzaam leven

Begin bij jezelf Vrijwel iedereen realiseert zich dat we iets moeten doen om het milieu te helpen. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen,...

Statistieken van je woning bekijken

De statistieken van je woning op puurmakelaars.nl bekijken Als PUUR* Makelaars de verkopende makelaar van jouw woning is, dan zal jouw woning ook op puurmakelaars.nl worden gepubliceerd....