Blog
Leer je buren kennen: doe mee aan de Landelijke Burendag

Leer je buren kennen: doe mee aan de Landelijke Burendag

Elk jaar is het in het vierde weekend van september Landelijke Burendag. Tijdens deze dag vieren bijna 1 miljoen mensen samen met hun buren feest. Het doel van de Landelijke Burendag is dat je samen met buurtbewoners iets goeds doet voor je buurt. De eerste burendag werd in 2005 georganiseerd door Het Oranje Fonds in…

Inhoudsopgave

Landelijke BurendagElk jaar is het in het vierde weekend van september Landelijke Burendag. Tijdens deze dag vieren bijna 1 miljoen mensen samen met hun buren feest.

Het doel van de Landelijke Burendag is dat je samen met buurtbewoners iets goeds doet voor je buurt. De eerste burendag werd in 2005 georganiseerd door Het Oranje Fonds in samenwerking met koffiefabrikant Douwe Egberts. Toen deden 500 buurten mee. Inmiddels is de Landelijke Burendag uitgegroeid tot een echt fenomeen en doen bijna 1 miljoen mensen mee. Dat zijn meer dan 5.000 buurten!

Subsidie voor initiatieven

Via de speciale site www.burendag.nl kunnen buurten hun buurtinitiatief aanmelden. Hier kan je ook bekijken welke buurten meedoen en welke activiteiten ze hebben gepland. Het Oranjefonds stelt elk jaar subsidie beschikbaar. Aangemelde initiatieven komen in aanmerking voor een geldbedrag van maximaal € 400.

Waarom meedoen?

Annemarie Van Voorden woont in de gewilde Haarlemse Konninginnebuurt. Zij organiseert regelmatig buurtfeesten en ze zet zich ook in voor de landelijke burendag. Omdat Annemarie een echte ervaringsdeskundige is (het huis van Annemerie staat trouwens te koop via onze site) stel ik haar een aantal vragen:

Landelijke Burendag op de kaartWat betekent de Landelijke Burendag voor jou?

” De burendag betekent voor onze buurt: de handen een middag uit de mouwen steken om zo de buurt er weer piekfijn uit te laten zien. Doordat je deze dag echt met elkaar ‘aan de slag’ gaat om de buurt te verbeteren, ontstaat er een gevoel van saamhorigheid. De borrel als beloning is dan ook echt verdiend. Het geeft een andere sfeer dan zomaar een buurtfeest.

Waarom span jij je zo in voor jouw buurt?

“Onze wijk is gebouwd in de jaren ’80. Wanneer je als eerste bewoners ergens gaat wonen deel je deze ervaring met de andere 1e bewoners en zo ontstaat saamhorigheid. Omdat er inmiddels al sprake is van de 2e of 3e bewoners is deze band er vaak niet. Omdat een goede buur beter is dan een verre vriend, vind ik het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. We zien dat inmiddels een enthousiaste groep buurtbewoners te vinden is op onze activiteiten. We hebben nooit te klagen over het aantal vrijwilligers dat zich aanbiedt. Of het nu gaat over het gebruik van stroom of water, op- en afbouwen of het tappen van een biertje. We hebben zelfs een band.”

Hoe mobiliseer je de buren om mee te helpen?

“Door ruimte te laten voor eigen initiatief. Zo organiseerde een buurman een golfclinic en een andere buurman een wijnproeverij tijdens een buurtfeest. Ook neemt iedereen altijd iets mee voor bij de borrel of koffie. Ik zie een hoop creatieve baksels voorbij komen. ”

Welke onmisbare tips heb je voor anderen die ook iets willen organiseren in de buurt?

– Kondig het evenement op tijd en via verschillende communicatiekanalen aan (bijvoorbeeld posters, brieven en e-mail).
– Zorg dat iedereen een rol kan spelen tijdens het evenement.
– Vraag (op tijd) subsidie aan bij het Oranjefonds, of bij de Gemeente Haarlem.
– Zorg voor een Plan B als er sprake is van minder goed weer.

Zelf meedoen met de Landelijke Burendag

Wil je zelf meedoen met de Landelijke Burendag? Laat je inspireren via de speciale burendag-website. Hier kan je zien wat andere buurten organiseren en handige flyers downloaden om je buren uit te nodigen.

(C) foto burendag: Annemarie Van Voorden

Inhoudsopgave

Mariken van den Berg Profielfoto
Suzanne Kebsch Profielfoto
Vanessa Kraan-Vermeer Profielfoto
Olaf Severijnse Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Top 5 buurten voor jonge gezinnen in Haarlem

1: Het Rozenprieel  Het Rozenprieel is een verborgen juweeltje in Haarlem. Het is een levendige buurt met een dorpse sfeer. Er is een sterke sociale...

Slim investeren in je woning: welke verbeteringen zijn het meest rendabel?

Wanneer je nadenkt over het verbeteren van je woning, komen er tal van vragen naar boven: ‘Moet ik verhuizen of verbouwen? Welke investeringen zijn het...
Woonkamer woning

Creatieve ideeën voor meer ruimte in je woning

We hebben allemaal wel eens dat moment gehad waarop we verlangen naar meer ruimte in ons huis. Of het nu is omdat je net verhuisd...