Geschreven door PUUR Makelaars
op
18-08-2015

Nieuwe huisvestingsverordening in Zuid-Kennemerland

Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland Recentelijk is een nieuwe huisvestingsverordening van kracht geworden in Zuid-Kennemerland. We hebben de belangrijkste bepalingen op een rij gezet.

Geen vergunningsplicht meer voor samenvoegen, omzetten en onttrekken van woonruimte

De regels over samenvoegen, omzetten en onttrekken uit de huidige verordening komen in Haarlem te vervallen. Hiervoor geldt per 1 juli 2015 geen vergunningsplicht meer.

Vergunningsplicht voor splitsen in appartementsrechten

Voor een aantal buurten wordt een vergunningsplicht ingevoerd voor het splitsen van woningen en gebouwen in appartementsrechten. De selectie van de buurten waar de vergunningsplicht geldt is gemaakt op grond van de aanwezigheid van schaarse woningvoorraad en een risico op vergrote druk op de leefbaarheid door splitsing. Het gaat om de volgende buurten:

Geen huisvestingsvergunning meer nodig voor koopwoningen

Het uitgangspunt van de Huisvestingswet is dat woningzoekenden zich overal vrij moeten kunnen vestigen. Om deze reden gelden voor een huisvestingsvergunning voor woonruimte in de gemeente Haarlem geen economische of maatschappelijke bindingseisen meer.

Nieuwe regels huisvestingsvergunning huurwoningen

In Zuid-Kennemerland geldt voor huurwoningen (de vrije sectorgrens prijspeil 2015: €710,68) de verplichting om een huisvestingsvergunning aan te vragen. De regio Zuid-Kennemerland bestaat uit de gemeenten Haarlem, Bloemendaal, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemstede en Zandvoort.

Voor het huren van een particuliere huurwoning onder de vrije sectorgrens moet de huurder in Zuid-Kennemerland een huisvestingsvergunning aanvragen. Voor de huisvestingsvergunning voor particuliere huurwoningen geldt een inkomenseis van maximaal € 43.786,-.

Meer informatie: Huisvestingsverordening Zuid-Kennemerland/IJmond: Haarlem 2015

Hoe geef jij meer waarde aan jouw huis?

Wil jij ook het meeste uit jouw huis halen? Naast koop, verkoop en taxatie geven wij ook advies over de optimalisatie van jouw huis. Wil jij daar meer over weten? Schrijf je dan nu in.