Blog
Start je eigen WhatsApp groep voor buurtpreventie...

Start je eigen WhatsApp groep voor buurtpreventie

Een veiligere buurt met WhatsApp buurtpreventie In de strijd tegen criminaliteit in de wijk, besluiten steeds meer buurtbewoners om een gezamenlijke WhatsApp-groep te starten. En niet zonder succes, want in buurten met zo’n groep blijkt het aantal inbraken met zo’n 50% af te nemen! WhatsApp Via de populaire smartphone-app WhatsApp kan je snel en gratis…

Inhoudsopgave

Een veiligere buurt met WhatsApp buurtpreventie

In de strijd tegen criminaliteit in de wijk, besluiten steeds meer buurtbewoners om een gezamenlijke WhatsApp-groep te starten. En niet zonder succes, want in buurten met zo’n groep blijkt het aantal inbraken met zo’n 50% af te nemen!

WhatsApp

Via de populaire smartphone-app WhatsApp kan je snel en gratis berichten uitwisselen met connecties die ook WhatsApp gebruiken. Je kunt ook een WhatsApp-groep oprichten. Een bericht naar zo’n groep is in dat geval voor alle leden zichtbaar. Deze groepen worden steeds vaker ingezet door bewoners van een straat, buurt of wijk om elkaar te informeren over verdachte zaken. In Tilburg is eerder een groot onderzoek gehouden naar de effectiviteit van WhatsApp-groepen voor buurtpreventie. Die resultaten waren zeer positief: het aantal inbraken in de onderzochte wijken verminderde tot wel 50%.

Zelf een WhatsApp-groep starten voor buurtpreventie

WhatsApp mobiel

Het opstarten van een WhatsApp-groep is niet ingewikkeld. In sommige plaatsen wordt dit gestimuleerd door de gemeente en de politie. In die gevallen kan je vaak op hun websites de nodige tips vinden. Maar je kunt ook aan de hand van de volgende uitleg direct zelf aan de slag:

Groep starten (Android)

  1. Start WhatsApp
  2. Klik op Chats
  3. Klik in het menu met de drie verticale bolletjes op Nieuwe groep of klik op ChatsNieuw bericht en klik op het pictogram met de naam Groep
  4. Selecteer de namen die je toe wilt voegen en klik op de groene pijl
  5. Kies een naam voor de groep (maximaal 25 karakters). Dit is voor alle deelnemers zichtbaar. Kies dus een duidelijke en herkenmare naam. Bijvoorbeeld Zijlweg veilig. Je kunt ook een foto toevoegen.

Deelnemers toevoegen (Android)

  1. Zoek onder het tabblad Chats naar de naam van je groep
  2. Klik op de naam van de groep om deze te openen
  3. Klik in het menu (drie verticale bolletjes) op Groepsinformatie
  4. Klik nu op Deelnemer toevoegen
  5. Selecteer de persoon in je contactlijst die je toe wilt voegen
  6. Klik op Ok

Het is ook mogelijk om mensen uit te nodigen via een link. In dat geval hoeven deze mensen niet in je contacten te staan. Zo doe je dit:

  1. Open je groep
  2. Klik in het menu (drie verticale bolletjes) op Groepsinformatie
  3. Klik op Deelnemers toevoegen
  4. Kies voor de optie Uitnodigen voor groep via link
  5. Stuur de link naar de personen die je wilt uitnodigen. Stuur de link alleen naar mensen die je vertrouwt. Als iemand de link namelijk weer doorstuurt, dan kan de ontvanger zich aanmelden zonder dat de beheerder de deelname hoeft goed te keuren!

Een groep kan maximaal 256 leden hebben. Mensen die de groep willen verlaten kunnen dat zelf doen via de optie Groep Verlaten onder Groepsinformatie.

Een bericht naar de groep sturen (Android)

  1. Zoek onder het tabblad Chats naar de naam van je groep
  2. Klik op de titel om de groep te openen
  3. Tik je berichtje en verstuur deze. Hierna zullen alle deelnemers je berichtje zien.

Groepsbeheerders maken (Android)

Een groep kan meerdere beheerders hebben. Alleen beheerders kunnen andere deelnemers beheerders maken. Zo maak je van iemand een beheerder:

  1. Open je groep
  2. Klik in het menu (drie verticale bolletjes) op Groepsinformatie
  3. Zoek in de lijst met deelnemers de persoon die je beheerder wilt maken
  4. Klik op de naam
  5. Kies in het menu de optie Groepsbeheerder maken
  6. In het overzicht zie je nu achter de persoon de aanduiding Beheerder staan

Meer informatie

Heb je een website voor de buurt, plaats daar dan een bericht dat er een WhatsApp-groep bestaat en laat de mensen weten hoe ze zich aan kunnen melden en wat de spelregels zijn.

WhatsApp online of op je computer
Vind je het onhandig om WhatsApp bij te houden op te telefoon? Er is ook een online versie. Deze kan je benaderen via de site web.whatsapp.com. Daarnaast is er een desktop-applicatie die je downloadt via www.whatsapp.com.

Je WhatsApp-groep in de praktijk

Nadat je een groep hebt gemaakt en je deelnemers hebt toegevoegd kan je aan de slag. Voor WhatsApp-groepen t.b.v. buurtpreventie zijn geen regels. Wel zijn er richtlijnen opgesteld die kunnen helpen bij mensen die zelf een groep willen starten. Dit is de zogenaamde SAAR-methodiek. De afkorting SAAR staat voor:

1. Signaleer

Wees alert op verdachte situaties en personen die afwijkend gedrag vertonen. Zie je een verdachte situatie, probeer dan zoveel mogelijk gegevens vast te leggen. Denk aan het uiterlijk van personen, kenteken voertuig, merk en kleur auto, etc.

2. Alarmeer

Waarschuw de politie indien noodzakelijk. Bel 112 bij een dreigende situatie. Bel bij minder urgente zaken het landelijke servicenummer van de politie: 0900 – 8844.

3. App

Deel je waarneming in de WhatsApp groep. Heb je al 112-gebeld. Geef dat dan direct aan, om te voorkomen dat meerdere mensen het noodnummer bellen.

4. Reageer

Afhankelijk van de situatie kan je reageren. Zie je een verdacht persoon in de buurt, laat dan zien dat hij is opgemerkt. Hierdoor kan je zijn/haar plannen verstoren. Let op: doe dit alleen als je geen risico’s loopt. Maak eventueel een praatje om zijn/haar intenties in te schatten. Ga nooit voor eigen rechter spelen en benader personen niet agressief.

Promotie van je groep

WhatsApp bord buurtpreventie

Heb je een website voor je buurt, laat daar dan weten dat er een WhatsApp-groep bestaat. Geef ok aan hoe mensen zich aan kunnen melden. Hierdoor weten mensen van het bestaan van je groep en ze hoe ze (bij wie) ze zich aan kunnen melden. Geef ook de spelregels duidelijk aan, zodat het voor iedereen duidelijk is wat de bedoeling is van de groep en wat wel en wat niet kan.

Een WhatsApp-bord

In sommige buurten zie je borden die aangeven dat er buurtpreventie is via WhatsApp. Dit zal sommige criminelen misschien afschrikken. Er zijn diverse bedrijven waar je deze borden kan bestellen. Bijvoorbeeld via verkeersborden.com en informatiebord.nl. Informeer vooraf bij je gemeente of en waar je zo’n bord mag plaatsen in jouw buurt.

Het bereik van je groep vergroten

Als in een bepaalde wijk meerdere WhatsApp-groepen zijn voor verschillende buurten, dan kan het handig zijn als een van de leden lid wordt van meerdere groepen. Wordt er iets gemeld in groep A wat ook relevant is voor groep B, dan kan hij/zij dat melden in groep B. Hierdoor zal belangrijke informatie zich snel verspreiden!

Zie ook

Inhoudsopgave

Michiel Clous Profielfoto
Vanessa Kraan-Vermeer Profielfoto
Onno Scholten Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Voorkom een inbraak

De beste tips om je woning te beschermen tegen een inbraak De nachtmerrie van elke huiseigenaar: thuiskomen en ontdekken dat er (tijdens de vakantie) is ingebroken....

Tips voor duurzaam wonen en duurzaam leven

Begin bij jezelf Vrijwel iedereen realiseert zich dat we iets moeten doen om het milieu te helpen. Om minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen,...

Statistieken van je woning bekijken

De statistieken van je woning op puurmakelaars.nl bekijken Als PUUR* Makelaars de verkopende makelaar van jouw woning is, dan zal jouw woning ook op puurmakelaars.nl worden gepubliceerd....