Blog
Energielabel per 1-1-2015 verplicht bij verkoop woning...

Energielabel per 1-1-2015 verplicht bij verkoop woning

Wie een woning verkoopt is verplicht om na 1 januari 2015 een definitief energielabel te overhandigen aan de koper. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Op dit moment zijn verkopers van een woning al verplicht om een zogenaamd energieprestatiecertificaat over te dragen bij de verkoop. Echter, in de praktijk maken de verkoper en koper…

Inhoudsopgave

Verplicht energielabel in 2015Wie een woning verkoopt is verplicht om na 1 januari 2015 een definitief energielabel te overhandigen aan de koper. Wie dat niet doet, riskeert een boete. Op dit moment zijn verkopers van een woning al verplicht om een zogenaamd energieprestatiecertificaat over te dragen bij de verkoop. Echter, in de praktijk maken de verkoper en koper vaak afspraken om dit achterwege te laten. Na 1 januari 2015 is dit niet meer mogelijk.

Update januari 2021: met ingang van 1 januari 2021 is er een nieuw energielabel ingevoerd. Hoe dat werkt en hoe je deze kunt aanvragen lees je in het blogbericht: Alles over het nieuwe energielabel woning

Geen Energielabel? Kans op boete Als een verkoper een woning levert, zonder een definitief energielabel aan de koper te verstrekken, kan een sanctie aan de verkoper worden opgelegd. Dit kan gaan om een last onder dwangsom met de verplichting om alsnog een label aan te vragen, maar er kan ook direct een boete van maximaal € 390 worden opgelegd!

Voorlopig energielabel

Begin 2015 ontvangt elke woningeigenaar een voorlopig energielabel van de overheid. Je kunt dit voorlopige energielabel nu al inzien via de website energielabel-checker.rvo.nl. Het voorlopige label heeft echter geen formele status, je zult het dus eerst definitief moeten maken om aan je verplichting te voldoen!

Dit is vanaf 1 januari mogelijk op de volgende manier:

  • Log in met je DigiD op www.energielabelvoorwoningen.nl;
  • Pas je woninggegevens aan;
  • Uploaden van bewijs (zoals aankoopdocumenten, foto’s);
  • Selecteer een erkend deskundige die je aanvraag gaat controleren / valideren;
  • Verstuur je aanvraag.

Het valideren van het label door een erkend deskundige zal enkele werkdagen in beslag nemen! Naar verwachting kost het valideren van het label enkele tientallen euro’s.

EPA-label

Wil je hier niet op wachten, dan kan je een EPA-label op laten stellen. Als je eerder een EPA-label op laten stellen, dan geldt dit ook als een definitief energielabel mits deze niet ouder is dan 10 jaar en is geregistreerd in een officieel register van de overheid.

Neem contact op met een van onze makelaars als je nog vragen hebt over het energielabel voor jouw woning.

Inhoudsopgave

Anne-Fleur Minderhoud Profielfoto
Femmy Scholte Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Top 5 dorpskernen voor (jonge) gezinnen in de Gemeente Bloemendaal

Overweeg je om met je gezin naar de gemeente Bloemendaal te verhuizen? Een fantastische keuze! Deze gemeente staat bekend om zijn groene woonomgeving, uitstekende basis-...

Prijsstijging bestaande koopwoningen neemt af

Uit cijfers van de NVM en het CBS blijkt dat de prijsstijging van bestaande koopwoningen afneemt. Volgens de cijfers van de NVM is de gemiddelde...

Woningmarktcijfers : meer keuze voor woningzoekers

Volgens de woningmarktcijfers van de NVM over het tweede kwartaal van 2022, krijgen woningzoekers meer keuze. Aan het einde van het tweede kwartaal stonden er...