Blog
Interview Marina Raymakers: beginnen met kunst

Interview Marina Raymakers: beginnen met kunst

Naam: Marina Raymakers Functie: Directeur Kunst centrum Haarlem Een nieuw huis, een verbouwing, of een verandering in je leven leven, zijn belangrijke gebeurtenissen die vaak inspireren om je huis opnieuw in te richten. Dan heb je misschien ook wel gedacht aan kunst. Zo ja, waar begin je dan, waar moet je op letten en wat is…

Inhoudsopgave

Beginnen met kunst
Naam: Marina Raymakers
Functie: Directeur Kunst centrum Haarlem

Een nieuw huis, een verbouwing, of een verandering in je leven leven, zijn belangrijke gebeurtenissen die vaak inspireren om je huis opnieuw in te richten. Dan heb je misschien ook wel gedacht aan kunst. Zo ja, waar begin je dan, waar moet je op letten en wat is eigenlijk kunst? Bij Kunst Centrum Haarlem kan je kunst kijken, kopen en huren. Marina Raymakers is er directeur en heeft dus veel verstand van kunst. Zij geeft je de nodige tips als je wilt beginnen met kunst.

Wat is voor jou kunst?

“Kunst kan van alles zijn. Elke cultuur heeft zo zijn eigen kunstvormen. Ik hou van allerlei kunstuitingen, ga vaak naar de film en af en toe naar muziekuitvoeringen. Mijn huis hangt vol kunstwerken, veel grafiek (red. prentkunst). De eerste kunstwerken die ik aan de muur hing, leende ik van de kunstuitleen in Amsterdam. Dat was toen ik studeerde. Mijn eerste kunstwerk kocht ik ook in die periode. Ik kocht het van een bevriende kunstenares uit Haarlem. Het was een groot werk: een collage op pakpapier.”

Welk kunstwerk uit jullie collectie is jouw favoriet en waarom?

Marina Raymakers
Marina Raymakers

“Dat is een lastige vraag, want onze collectie bestaat uit 8000 verschillende kunstwerken. Een bronzen beeld van Gerard Brouwer van twee koeien die de eerste weidegang in de lente maken, vind ik prachtig. De beweging van de koeien zijn zo echt zoals ze springen. Mijn eerste aankoop bij het Kunst centrum Haarlem waren oorbellen van de Japanse ontwerpster Liisa Hashimoto: mooi gemaakte ladderstoelen van zilver. In het ene oor heb ik een platgeslagen stoel en aan m’n andere oor hangt een stoeltje. Laatst snuffelde ik in de ladekasten en toen kwam ik een zeefdruk van Corneille tegen in één kleur: paars-rood-roze. Die vind ik ook heel aansprekend vanwege de kleur. ”

Als je met kunst in je huis wilt beginnen, hoe pak je dat dan slim aan?

”Je begint met kijken naar de inrichting van je huis. Neem afstand en probeer door de ogen van een bezoeker te kijken. Waar is het te vol? Waar ontbreekt iets? Wat wil je in je kamer? Rust, vrolijkheid, of een echte eyecatcher? Hoe is het licht en welk hoek is te donker? Heb je een lege muur? Wat hangt er aan de muur en hoe hangt het aan de muur? Bedenk wat je kamer mooier zou maken. Dat kan ander licht zijn, maar ook een beeld, of een schilderij aan de muur. Als je bedacht hebt dat je wel kunst aan de muur wilt, dan begint de speurtocht!”

Hoe kom je er achter wat je mooi vindt?

”Kijken, kijken en nog meer kijken. Begin met kijken op internet, op een beurs, in een museum, in een galerie. Kom een paar keer kijken in het Kunst centrum Haarlem. Daar zijn altijd tentoonstellingen en er staan en hangen heel veel kunstwerken. Je kunt er ook altijd advies vragen. En soms zie je dan iets en denk je: JAAAA dat vind ik mooi. Soms blijf je twijfelen en dat is geen punt want je kunt een kunstwerk lenen en aan je muur hangen. Als je na een tijdje denkt ‘nee , ik irriteer me eraan of de kleur of het formaat is niet goed dan breng je het terug en ruil je het werk voor iets anders. Zo ontdek je steeds beter wat je bevalt.”

“Begin met huren dan ontdek je vanzelf wat je mooi vindt. Kopen kan altijd nog”

Wat als een stel heel verschillende smaken heeft?

”Dat kan lastig zijn. Ik heb dan wel een tip: kies allebei iets dat je mooi vindt en hang het op verschillende plekken in je huis. Probeer niet tot een compromis te komen waar je beide niet blij mee bent, want dat geeft alleen maar ergernis. Soms ga je waarderen wat de ander mooi vindt en je wordt zelf ook heel blij als je langs het werk van je eigen keuze loopt. Bevalt het toch helemaal niet, dan breng je het geleende werk terug.”

Wat kost kunst en hoe kan je beoordelen of een prijs reëel is?

”Kunst heb je in alle prijsklassen. Beoordelen of de prijs reëel is kan bijna niet. Niets is zo subjectief als de prijs van een kunstwerk. De prijs is wat je ervoor over hebt. En natuurlijk wordt de prijs door de markt bepaald. De prijs van een kunstwerk is vergelijkbaar met de prijs van huizen.”

Is kunst een goede investering?

”Als je selectief en langdurig investeert wel. Je moet je dan  – net als investeren in aandelen – verdiepen in het leven en werk van kunstenaars. En als je oog voor talent hebt koop je werk van jonge kunstenaars die jaren later doorbreken en in musea hangen. Dan wordt het werk vaak meer waard. Dan kun je het weer verkopen met een goed rendement. ”

Kunst kopen of huren?

”Begin met huren dan ontdek je vanzelf wat je mooi vindt. Kopen kan altijd nog.”

Heb je tot slot nog een aantal onmisbare tips?

  1. ”Denk niet te lang na en begin gewoon met het huren van een kunstwerk.”
  2. ”Experimenteer. Probeer verschillende stijlen uit in je huis.”
  3. ”Hang eens een kunstwerk op in je WC, of in de keuken.”
  4. ”Praat over wat je in een kunstwerk ziet met je huisgenoten en met je gasten. Je zult versteld staan van de verschillende ideeën en meningen.”

(c) foto’s: Kunst centrum Haarlem

Interesse om zelf te starten met kunst?

Vraag dan snel de gratis Puur Card aan. Want met de Puur Card mag je drie maanden kosteloos een kunstwerk lenen bij Kunst Centrum Haarlem. Bekijk de actie en de voorwaarden op Puurcard.nl.

Inhoudsopgave

Mariken van den Berg Profielfoto
Suzanne Kebsch Profielfoto
Vanessa Kraan-Vermeer Profielfoto
Olaf Severijnse Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

De woningmarkt in coronatijd (update week 20)

“Alle lichten staan op groen voor verkopers” Wat inmiddels vast staat is dat de coronacrisis impact heeft op iedereen en dat het ook de huizenmarkt...

In verband met het coronavirus gaat PUUR* Makelaars bezichtigingen live streamen via sociale media

Omdat steeds meer mensen thuis zitten door het coronavirus, gaat PUUR* Makelaars bezichtigingen live streamen via sociale media. Hierdoor kunnen geïnteresseerden vanaf elke locatie een...

Je huis opruimen – zo doe je dat

Maak opruimen leuk(er) Niemand ontkomt er aan en vrijwel iedereen heeft er een hekel aan: je huis opruimen. Hoe kan je dit zo efficiënt mogelijk...