Blog
Huizenprijzen blijven stijgen

Huizenprijzen blijven stijgen

De NVM presenteerde vorige week cijfers van de woningmarkt voor het derde kwartaal van 2020. Conclusie: het aanbod van woningen krimpt, consumenten blijven kopen en de prijs stijgt verder. In het derde kwartaal werden 41.583 koopwoningen door NVM-makelaars verkocht. Dat is het hoogste aantal in bijna 3 jaar. Het is een stijging van 7% ten…

Inhoudsopgave

De NVM presenteerde vorige week cijfers van de woningmarkt voor het derde kwartaal van 2020. Conclusie: het aanbod van woningen krimpt, consumenten blijven kopen en de prijs stijgt verder.

In het derde kwartaal werden 41.583 koopwoningen door NVM-makelaars verkocht. Dat is het hoogste aantal in bijna 3 jaar. Het is een stijging van 7% ten opzichte van het tweede kwartaal 2020 en zelfs een stijging van 14,4% ten opzichte van het derde kwartaal in 2019.

Volgens de NVM heeft de consument amper nog iets te kiezen, waardoor de prijsontwikkeling alleen maar stijgt.

Stijging transactieprijs

De gemiddelde prijs van een woning die wordt verkocht in Nederland, is zeer sterk gestegen. In het derde kwartaal van 2020 komt dit uit op € 354.000. Dat is een stijging van 11,6% ten opzichte van 2019. De vraagprijs van de verkochte woningen lag gemiddeld op 348.000 euro, bijna 2 procent onder de uiteindelijke transactieprijs. Dit laat zien dat de coronacrisis nog steeds geen invloed heeft op de woningmarkt.

Woningtypen

Vrijstaande woningen laten de grootste stijging van het aantal verkopen in een jaar zien. De stijging is maar liefst 21,4%. Ook 2-onder-1-kapwoningen doen het erg goed. Daar ziet de NVM een stijging van 17,7 % ten opzichte van vorig jaar.

Appartementen werden de afgelopen jaren minder verkocht. Dit kwartaal neemt de verkoop weer toe. Het is nog onduidelijk of dit een eenmalige stijging is, of het begin van een nieuwe trend.

Verkoop van nieuwbouwwoningen

In het 3e kwartaal 2020 zijn er bijna 45% meer nieuwbouwwoningen verkocht door NVM-makelaars dan een jaar eerder. Het gaat om circa 9.400 nieuwbouwwoningen. De prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met 9% toegenomen tot gemiddeld 410 duizend euro in het 3e kwartaal 2020.

Bron

Openingsfoto: Vrijstaande villa in Bloemendaal

Inhoudsopgave

Marleen Rombout Profielfoto
Rutger Spiering Profielfoto
Michiel Clous Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Prijsstijging bestaande koopwoningen neemt af

Uit cijfers van de NVM en het CBS blijkt dat de prijsstijging van bestaande koopwoningen afneemt. Volgens de cijfers van de NVM is de gemiddelde...

Woningmarktcijfers : meer keuze voor woningzoekers

Volgens de woningmarktcijfers van de NVM over het tweede kwartaal van 2022, krijgen woningzoekers meer keuze. Aan het einde van het tweede kwartaal stonden er...

Koopwoningen in april 19,7 procent duurder dan een jaar eerder

Prijsontwikkeling woningmarkt Het CBS onderzoekt continu de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in samenwerking met het Kadaster. Volgens de laatste resultaten van dit onderzoek waren koopwoningen...