Blog
Handige tips voor starters op de woningmarkt

Handige tips voor starters op de woningmarkt

8 handige tips voor starters Iedereen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een woning koopt wordt een starter genoemd. Het kopen van een eerste woning is voor veel mensen een ontzettend ingrijpende en spannende gebeurtenis. Ben je starter? Wij helpen je graag op weg met een aantal handige tips.   1.…

Inhoudsopgave

8 handige tips voor starters

Iedereen tussen de 18 en 35 jaar die voor het eerst een woning koopt wordt een starter genoemd. Het kopen van een eerste woning is voor veel mensen een ontzettend ingrijpende en spannende gebeurtenis. Ben je starter? Wij helpen je graag op weg met een aantal handige tips.
 

1. Ken je financiële (on)mogelijkheden

Zorg dat je zicht krijgt op je financiële mogelijkheden. Schakel een hypotheekadviseur in die uitzoekt welk bedrag je kunt lenen voor de aankoop van je woning en welke maandlasten daarbij horen. Vaak adviseren ze je hier vrijblijvend over. Onderzoek ook of er een starterslening beschikbaar is en of je daarvoor in aanmerking komt. Informeer ook naar de mogelijkheden van belastingvrij schenken. Wellicht dat familieleden je financieel willen helpen.

Geen overdrachtsbelasting meer voor starters

Normaal gesproken betaal je overdrachtsbelasting als je een woning koopt. Dit is 2% van de aankoopprijs. Bij een woning van €300.000,- moet je dus €6.000,- overdrachtsbelasting betalen. Vanaf 1 januari 2021 wordt de overdrachtsbelasting voor starters afgeschaft. Particuliere beleggers zullen meer overdrachtsbelasting gaan betalen. Voor hen stijgt de belasting van 2% naar 8%.

Meer info vind je op de site van de Rijksoverheid

2. Bestaande bouw, of nieuwbouw: wat past bij jou?

Ben je op zoek naar een bestaande woning, of wil je juist een nieuwbouwwoning? Laat je goed adviseren over de voor- en nadelen van beide soorten bouw, zodat je goed kunt bepalen wat bij jouw past. Een aankoopmakelaar kan je daar prima bij ondersteunen.

3. Bepaal je wensen

Bepaal wat je / jullie wensen zijn. Bijvoorbeeld het aantal kamers, de woonoppervlakte, soort woning en de buurt. Hou het realistisch. Stel vervolgens op funda.nl of op puurmakelaars.nl, zoekopdrachten in die voldoen aan je criteria en aan je financiële mogelijkheden.

4. Voer een buurtonderzoek uit

Leuke woning gezien? Kijk dan niet alleen naar de woning, maar vooral ook naar de buurt. Bezoek de buurt op verschillende tijdstippen en op verschillende dagen. Ga er eens 15 minuten op een bankje zitten en neem de buurt in je op. Ben je op zoek naar rust? Ervaar dan kritisch of het rustig is. Vraag ook aan buurtbewoners hoe zij de buurt ervaren. Leg uit dat je wellicht een woning wil kopen in de straat en dat je nieuwsgierig bent wat voor buurt het is. Zoek ook op internet en sociale media naar de straatnaam en kijk wat je boven water krijgt.

5. Kijk ook buiten de stad

Veel starters willen graag in de stad wonen, omdat ze daar ook werken. De coronacrisis laat zien dat thuiswerken steeds normaler wordt. Kijk dus ook naar woningen in randgemeenten.
Hierdoor kan je vaak goedkoper wonen en ben je toch zo in de stad. Kijk wel goed naar de mogelijkheden van het openbaar vervoer en naar uitvalswegen.

6. Maak een vragenlijst voor elke bezichtiging

Het bezichtigen van een woning gaat vaak sneller dan je denkt. Je krijgt veel indrukken. Maak daarom vooraf een vragenlijstje en gebruik dat om al je vragen te stellen aan de verkopend makelaar. Hierdoor weet je zeker dat je niets vergeet.

7. Schakel een aankoopmakelaar in

Realiseer je dat de verkopend makelaar van het huis maar één belang heeft en dat is een optimaal resultaat behalen voor zijn klant. Schakel dus altijd een NVM-aankoopmakelaar in. Deze zal je volledig ondersteunen bij de aankoop van je eerste woning. Er komt heel veel kijken bij een aankoop, dus is het heel fijn om je eigen onafhankelijke adviseur te hebben. Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf altijd terug!

8. Ken de belangrijkste begrippen

Bij de aankoop van een woning krijg je te maken met allerlei termen. We hebben de belangrijkste begrippen op een rij gezet

Aankoopmakelaar
Het kopen van je eerste woning is voor veel mensen een ontzettend ingrijpende en spannende gebeurtenis. Er komt heel veel bij kijken, waardoor het verstandig is om een aankoopmakelaar in te schakelen. De aankoopmakelaar adviseert en ondersteunt je bij alle stappen in het aankoopproces. Soms betaal je een vast bedrag voor een aankoopmakelaar, of je betaalt een percentage van de aankoopprijs. Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf altijd terug!

Akte van levering
Als de koopovereenkomst is getekend en alle ontbindende voorwaarden zijn verlopen, dan teken je de akte van levering. Middels deze akte komt de woning op jouw naam te staan en ben je dus officieel de eigenaar.

Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is een visuele keuring van een woning die je wilt kopen (of hebt gekocht). Uit de keuring komt naar voren of de woning achterstallig onderhoud heeft en wat de kosten zijn om die gebreken te herstellen. Je kunt een bouwkundige keuring als voorbehoud opnemen in je bod op een woning. Als uit de keuring blijkt dat de kosten van herstel hoger zijn dan door verkoper vooraf aangegeven, kan je de koop ontbinden. Een andere optie is om een bouwkundige keuring uit te laten voeren tijdens de drie dagen bedenktijd na het kopen van het voorlopig koopcontract. Dit moet je dan wel af hebben afgesproken met de verkoper. Komen grote gebreken naar voren in het rapport, kan je de koop ontbinden.

Hypotheek
In veel gevallen heb je een hypotheek nodig om een woning te kopen. Je leent in dat geval geld van een geldverstrekker om de woning te kopen. Je woning is dan het onderpand van de lening. Op basis van de gekozen hypotheekvorm betaal je het bedrag terug. Je betaalt ook rente over het geld dat je leent.

Kosten Koper
Als je een woning koopt maak je kosten. Dus naast de prijs van de woning moet je rekening houden met extra kosten. Dit zijn vaak:

  • Overdrachtsbelasting (2% van het aankoopbedrag van de woning)
  • Notariskosten
  • Makelaarskosten
  • Advies – en afsluitkosten hypotheek
  • Taxatiekosten

Een deel van de kosten koper zijn aftrekbaar voor de belasting.

Nationale Hypotheek Garantie
Onder bepaalde omstandigheden kan je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een hypotheek met NHG beperk je de financiële risico’s van je hypotheek. Omdat er minder risico’s zijn, betaal je vaak ook minder hypotheekrente. Als je een hypotheek met NHG afsluit, moet je een eenmalige premie betalen (in 2021 is dat 0,7% over het totale hypotheekbedrag). In 2021 kan je een hypotheek met NHG aanvragen voor woningen met een maximaal aankoopbedrag van €325.000,-

Ontbindende voorwaarden
Als je een bod uitbrengt op een woning kan je dat doen onder voorbehoud van een aantal voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kan je de koop ontbinden. Denk aan:

  • Voorbehoud van financiering
  • Voorbehoud bouwkundige keuring
  • Voorbehoud verkoop eigen woning

De voorbehouden zijn een belangrijk onderdeel van de onderhandeling. Laat je dus goed adviseren!

Taxatie
Voor de aanvraag van een hypotheek heb je vrijwel altijd een officiële taxatie van de woning nodig. Een onafhankelijke en gecertificeerde taxateur zal de waarde van de woning bepalen. Dit wordt vastgelegd in een taxatierapport die de geldverstrekker zal beoordelen.

Vereniging van Eigenaren (VvE)
Wanneer je een appartement koopt, wordt je automatisch lid van de Vereniging van Eigenaren, ofwel de VvE. De VvE is een rechtspersoon die de gemeenschappelijke belangen van appartementseigenaars behartigt. Een VvE voert het beheer over de gemeenschap en zorgt voor de naleving van de regels.

Verkoopmakelaar
In veel gevallen krijg je te maken met een verkoopmakelaar als je een woning wilt kopen. De verkopers hebben in dat geval een verkoopmakelaar ingeschakeld die de verkoop van de woning regelt. De verkoopmakelaar zal o.a. de rondleiding verzorgen en de onderhandelingen voeren voor de verkopers.
Voorlopig koopcontract

Als de onderhandelingen zijn gelukt, volgt er een koopcontract. In dit document staan alle afspraken rondom de aankoop van het huis, zoals de hoogte van de koopsom, de ontbindende voorwaarden en de datum van de overdracht. Dit is een bindend document. Het is dus belangrijk dat je het goed controleert. Zijn alle afspraken die zijn gemaakt opgenomen en klopt alles. Als je een aankoopmakelaar hebt, zal die het koopcontract voor je controleren. Als het koopcontract is ondertekend door beide partijen, heb je drie dagen bedenktijd. Je kunt tijdens die periode afzien van de koop zonder financiële gevolgen.

Vrij op naam (von)
De term vrij op naam (von) betekent dat de verkoper een aantal kosten voor zijn / haar rekening neemt. Denk aan de overdrachtsbelasting, BTW en notariskosten. Je komt vooral VON tegen bij nieuwbouwwoningen.

Woningtypes
Als je woningen zoekt op puurmakelaars.nl, funda.nl of andere sites, dan zal het je ongetwijfeld zijn opgevallen dat er veel verschillende types en soorten woningen voorbij komen. Bijvoorbeeld een geschakelde woning, verspringende woning, corridorflat en bel-etage. Wat betekent dit precies? We hebben de belangrijkste begrippen voor je op een rij gezet. Bekijk ze op deze pagina.

WOZ-waarde
Elk jaar maakt de gemeente de WOZ-waarde van elke woning bekend aan de eigenaar middels een aanslagbiljet. De WOZ-waarde is de waarde die de Gemeente toekent aan een woning op de waardepeildatum. Dat is altijd 1 januari van het vorige jaar. De WOZ-waarde is belangrijk, omdat het voor diverse zaken wordt gebruikt, zoals: gemeentelijke belastingen en de inkomstenbelasting. Ook de geldverstrekker van de hypotheek wil de WOZ waarde weten.
 

Meer informatie?

Ben je starter en wil je meer informatie over de aankoop van je eerste woning? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Je kunt ook terecht op de site: startenopdewoningmarkt.nl.

Inhoudsopgave

Jeroen Visser Profielfoto
Onno Scholten Profielfoto
Vanessa Kraan-Vermeer Profielfoto
Marleen Rombout Profielfoto

Geef jouw huis Meerwaarde, ontvang tips via onze nieuwsbrief!

Gerelateerde posts..

Prijsstijging bestaande koopwoningen neemt af

Uit cijfers van de NVM en het CBS blijkt dat de prijsstijging van bestaande koopwoningen afneemt. Volgens de cijfers van de NVM is de gemiddelde...

Woningmarktcijfers : meer keuze voor woningzoekers

Volgens de woningmarktcijfers van de NVM over het tweede kwartaal van 2022, krijgen woningzoekers meer keuze. Aan het einde van het tweede kwartaal stonden er...

Koopwoningen in april 19,7 procent duurder dan een jaar eerder

Prijsontwikkeling woningmarkt Het CBS onderzoekt continu de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen in samenwerking met het Kadaster. Volgens de laatste resultaten van dit onderzoek waren koopwoningen...